Nämä ovat Suomen kolme suosituinta rahapelityyppiä – yksi niistä aiheuttaa eniten haittoja

Suuri osa rahapelaajista kärsii jossain vaiheessa peliongelmasta 8:43
Suurin osa rahapelaajista kärsii jossain vaiheessa peliongelmista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkijalla Anna Salosella on suomalaisten rahapelaamisesta sekä hyviä että huonoja uutisia.

Positiiviseksi seikaksi MTV:n Uutisaamussa vieraillut Anna Salonen laskee sen, että riskitason pelaaminen on vähentynyt sekä naisilla että miehillä.

– Toisaalta uhkapelaamiseen käytetyn rahan määrä on jakautunut hyvin epätasaisesti. Pieni joukko pelaajia häviää todella paljon rahaa. Iso osa paljon kuluttavista pelaa riskitasolla, Salonen kertoo.

Tämä on Salosen mukaan varsin tyypillistä uhkapelikäyttäytymistä. Hänen mukaansa puolet koko pelikulutuksesta on peräisin pieneltä ryhmältä.

– Työssä käyvät pelaavat eniten, mutta rahapeliongelmaisissa korostuvat työttömät ja lomautetut. Miehet pelaavat naisia enemmän ja myös kuluttavat selvästi enemmän rahaa pelaamiseen. Naistenkin pelaaminen on lisääntynyt, mutta onneksi ongelmapelaaminen on taittunut, Salonen arvioi.

Tutut suosikit

THL on tutkinut suomalaisten rahapelaamista vuodesta 2007 lähtien. Selväksi on käynyt, että ongelmapelaajat ovat kaikkiruokaisia. Riskitason rahankäyttäjät pelaavat useita eri pelejä.

Suomen suosituimpina rahapeleinä jatkuvat perinteiset suosikit eli Lotto ja Jokeri, raaputus- ja nettiarvat sekä rahapeliautomaatit.

THL:n Anna Salonen korostaa, ettei ole olemassa "haitattomia rahapelejä". Ongelmien aiheuttajana yksi peliryhmä nousee kuitenkin ylitse muiden.

– Rahapeliautomaatit aiheuttavat eniten haittoja. Niitä voi nykyään pelata myös netissä ja se houkuttelee, Salonen toteaa.

"Mukana arjessa"

Kansainvälisessä vertailtuna suomalaiset ovat keskason rahapelaajia. Poikkeuksellista on, kuinka helposti ja laajasti rahapelit ovat koko kansan ulottuvilla.

– Ne ovat näkyvästi mukana arjessa. Muihinkin maihin verrattuna suomalaiset häviävät rahapeleissä todella paljon. Olemme siinä kolmen kärjessä, Salonen sanoo.

Rahapelien helppo saatavuus myös luonollisesti vaikuttaa siihen, missä niitä pelataan.

– Yli puolet pelaamisesta tapahtuu kauppareissuilla ja kauppakeskuksissa. Paljon tosin pelataan myös kotona ja kioskeissa, Salonen erittelee.

Lue myös:

    Uusimmat