Nämä merkit kertovat onko asuntosi lämmitys pielessä!

Vaikuttaako siltä, ettei asuntosi lämmitys toimi kunnolla? Asiantuntija kertoo, mistä merkeistä tiedät tämän varmasti.

Johtava asiantuntija Tapio Jalo Motiva Oy:stä kertoo millaisista merkeistä voi itse päätellä, onko asunnon lämmityksessä kaikki kohdillaan.

Patterit

Jalon mukaan ongelmat lämmityksessä voi parhaiten huomata siitä, etteivät patterit toimi oikein.

– Pattereiden erilainen lämpeneminen tai se, että patterit lämpenevät vain osittain kertoo siitä, että lämmityksessä on jotain vikaa, sanoo Jalo.

Toinen merkki siitä, että lämmityksessä on pielessä, on epätasapainoisuus huonelämpötiloissa.

Energian kulutus

Lisäksi Jalon mukaan asunnon energiankulutusta kannattaa verrata vastaavanlaisten asuntojen energiankulutukseen.

– Jos lämmönkulutus on suurempaa kuin vastaavissa taloissa siitä tietää, että jokin lämmityksessä on vialla, Jalo sanoo.

Jalo neuvoo vertailemaan erilaisten asuntojen energiankulutusta esimerkiksi teeparannus.fi-sivustolla. Sivusto on tarkoitettu lähinnä avuksi kerrostaloasumisen energiankulutuksen seuraamiseen, mutta sivustoa voi käyttää myös pientalojen energiankulutuksen vertailuun.

Kylmät nurkat

Jos esimerkiksi talon nurkat ovat paljon kylmemmät kun muu osa asunnosta, tämä voi olla Jalon mukaan myös merkki lämpövuodosta.

– Jos epäilee tällaisia lämpövuotoja, voi asian selvittää teettämällä lämpökuvaus talossa, sanoo Jalo.

Lämpökuvauksen saa teetettyä esimerkiksi rautakauppojen kautta. Lämpökuvaus täytyy tehdä talvisin, kun on kylmä.

Ikkunoista vetää

Jalon mukaan vanhempien talojen ongelma voi olla myös vetävät ikkunat. Parhaiten ongelma poistuu vaihtamalla ikkunat uusiksi.

Uudet tiivisteet voivat parantaa myös tilannetta, mutta uusia tiivisteitä harkittaessa on kuitenkin tärkeää huomioida se, millainen ilmanvaihtosysteemi talossa on.

– Vanhoissa taloissa on painovoimainen ilmanvaihto. Tämä perustuu siihen, että korvausilma kulkee ikkunoiden kautta, jolloin ikkunoita ei saa tiivistää kokonaan.

Uusissa taloissa sen sijaan on koneellinen ilmastointi, jolloin ilma ei kierrä ikkunoiden kautta, ja ikkunat ovat hyvin tiivistetyt.

Jääpuikkoja katolla

Se, että lumi sulaa katolta ja muodostaa runsaasti jääpuikkoja katon reunalle, kertoo Jalon mukaan isommista lämpövuodoista.

– Tavallisesti lämpövuodot ovat kuitenkin vanhempien talojen ongelma. Nämä talot ovat muutama vuosikymmenen ikäisiä ja peruskorjauksen tarpeessa.

Motiva Oy on valtion omistama asiantuntijayritys, jonka alaa on energian ja materiaalien tehokas käyttö.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat