"Nämä kolme maustetta riittävät!" – löytyykö keittiöstäsi?

Maustekaappiin kertyy usein läjäpäin kaikenlaisia mausteita, joita ei välttämättä edes käytä kovin usein. Kotikokki pärjää pitkälle kolmella perusmausteella.

Sivumaku -blogin kirjoittaja Jani Kinnunen paljastaa pärjäävänsä näillä kolmella mausteella pitkälle.

– Pärjään mainiosti pelkällä mustapippurilla, suolalla ja chilimurskalla. Ne ovat ehdoton osa keittiötäni. Lähtökohta maustamisessa on tietysti se, että minkä tyyppistä ruokaa tykkää kokata, Kinnunen kertoo.

Oikeanlainen maustaminen onkin tärkeämpää, kuin kymmenien erilaisten mausteiden sekoittelu samaan ruokaan.

– Laittaisin lisämakua ruokaan mieluummin tuoreyrteillä, kuin erilaisilla mausteseoksilla. Toki jos tekee mielellään itämaista ruokaa, niin mausteitakin vaaditaan enemmän, Kinnunen sanoo.

Huolehdi, että keittiöstäsi löytyy nämä mausteet:

1. Laadukas suola

Suola on ruoanlaiton tärkein peruselementti. Moni valitsee kaupasta sen edullisimman ja suurimman suolapakkauksen. Panosta laadukkaaseen sormisuolaan, ja huomaat, että myös ruokasi maistuu paremmalta. Suolaa on myös helpompi annostella sormisuolan avulla: Koska sormisuola täytyy ensin murustaa sormien välissä, suolaa ei tule vahingossa laitettua liikaa. Suolasirottimesta saattaa taas helposti hujahtaa huomaamattoman paljon suolaa ruokaan.

2. Pippuri

Mustapippuri on maustekaapin perusta, ja sillä pärjää arkisessa ruoanlaitossa yllättävän pitkälle. Osta kaappiisi kokonaisia mustapippureita ja toimiva pippurimylly. Mustapippurilla voi maustaa melkein mitä tahansa kotiruokaa hyvänmakuiseksi.

3. Chilimurska

Kuivattu chilimurska nostaa ruoasta makuja esiin ihanalla tavalla. Sen ei tarvitse tehdä ruoasta tulista, jos sitä käyttää vain hieman. Tiesitkö, että chili ei varsinaisesti maistu miltään? Sen maku perustuu siihen, että se voimistaa muiden makujen aromeja ruoassa ja suussa.

Nämä kolme perusmaustetta riittävät hyvin pitkälle kotikeittiössä. Jos haluat ruokaasi lisää makuvivahteita, osta tilanteen mukaan tuoreita, kotimaisia yrttejä. Sitruunalla ja yrteillä ruokaan saa jopa enemmän makua, kuin kuivatuilla mausteseoksilla.

Teksti Nita Makkonen, nita.makkonen@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat