Nämä asiat uskottavuuttaan ja terveyttään menettäneessä brittihovissa huolestuttavat erityisesti: "Tulee pahoja viboja"

Brittihovin valtavan vaikea vuosi näkyy prinssi Williamin kasvoilla – Kruunun takaa -asiantuntijat kertovat miten 1:50
Brittihovin valtavan vaikea vuosi näkyy prinssi Williamin kasvoilla – Kruunun takaa -asiantuntijat kertovat miten

Kruunun takaa -sarjassa keskustellaan siitä, kuinka huolissaan brittihovin jäsenten terveysongelmista tulisi olla.

Kuluvan kevään aikana brittihovin tapahtumat sekä sen ydinjäsenten terveyshuolet ovat puhuttaneet ympäri maailman. 

Kruunun takaa on MTV Uutisten uusi sarja, jossa toimittaja Aino Haili käy läpi kuninkaallisiin liittyviä uutisia ja kohuja kuninkaallisasiantuntija Satu Jaatisen kanssa. MTV Katsomosta löydät sarjan neljä ensimmäistä jaksoa. Lisää jaksoja julkaistaan kesän aikana. 

Tammikuussa sekä kuningas Charles, 75,että prinsessa Catherine, 42, joutuivat kumpikin tahoillaan leikkaukseen – Charles laajentuneen eturauhasen vuoksi, ja Catherinelle puolestaan tehtiin vatsan alueen leikkaus, jonka syytä ei ole tarkennettu. 

Myöhemmin keväällä kumpikin ilmoitti saaneensa oman leikkauksensa jälkeen diagnoosin syövästä. Sitä ei ole tarkennettu kummankaan kohdalla, millaisesta syövästä on kyse. 

Catherinen ja Charlesin lisäksi kuninkaallisesta perheestä myös herttuatar Sarah, 64,ilmoitti alkuvuodesta rintasyöpänsä uusiutuneen.  

Kruunun takaa  -sarjan jaksossa MTV Uutisten toimittaja Aino Haili sekä tietokirjailija ja kuninkaallisasiantuntija Satu Jaatinen arvioivat sitä, kuinka huolissaan brittihovin tilanteesta olisi nyt syytä olla. 

Jaatinen kuvailee kuluvan vuoden olleen hyvin ainutlaatuinen. 

– Ensinnäkin se, että siellä on nyt niin paljon ihmisiä sairastunut, ja se, että he ovat olleet niin avoimia. Tai aluksi he olivat avoimia, ja nyt sitten on taas vetäydytty hiljaisuuden muurin taakse. Tämä on kyllä jännittävä tilanne, kun ei tunnu oikein mistään olevan täyttä varmuutta. 

Yllättävä onaaaallistuminen paraatipäivään

Moni asia brittihovin tavassa toimia erikoisessa tilanteessa on yllättänyt Jaatisen. Erikoista on ollut seurata muun muassa sitä, kuinka eri tavoin Charlesin ja Catherinen terveydentiloista on viestitty. 

Charles palasi pääsiäisen tienoilla julkisuuteen sekä edustustöihinsä lääkäriensä sallimissa rajoissa, sillä hän jatkaa yhä syöpähoitojaan. 

Catherine puolestaan ei näyttäytynyt julkisuudessa lainkaan joulupäivän jälkeen – ennen kuin hän yllättäen osallistui Trooping the Colour -paraatipäivän juhlallisuuksiin muun kuninkaallisen perheen rinnalla 15. kesäkuuta. Catherine ilmoitti osallistumisestaan viime hetkillä, ja Kruunun takaa -keskustelu on käyty muutama päivä sitä ennen. 

Ennen kuin Catherine kertoi maaliskuussa julkisesti syöpädiagnoosistaan, velloivat erilaiset salaliittoteoriat varsin villeinä. 

Ne kulminoituivat lopulta laajaa hämmennystä aiheuttaneeseen kuvakohuun, kun Catherinen ja hänen puolisonsa prinssi Williamin  yhteisellä Instagram-tilillä julkaistiin äitienpäivän kunniaksi otos Catherinesta ja pariskunnan kolmesta lapsesta, ja myöhemmin selvisi, että kuvaa oli käsitelty merkittävästi. 

– Tämä kuvakohu oli heille ikävä takapakki siinä mielessä, kun ajateltiin, että pystytään lehdistölle sanelemaan asioita. Kun käsittelystä kärähdettiin, vaikka käsittelyt eivät olleetkaan mitenkään radikaaleja, niin tuli se ajatus, että hovi huijaa lehdistöä, Jaatinen arvioi. 

– Olihan se kova juttu, sillä moni eurooppalainen iso uutistoimisto ilmoitti, ettei Kensingtonin palatsi ole enää luotettava lähde, Haili kommentoi. 

Kansa Wiliamin tukena

Erityisen haastava vuosi on ollut prinssi Williamille, jonka isä sekä vaimo sairastavat vakavasti, ja pariskunnalla on kolme pientä lasta. 

Lisäksi Williamilla on omasta lapsuudestaan trauma äitinsä menettämisestä, kun prinsessa Dianamenehtyi 36-vuotiaana auto-onnettomuudessa Williamin ollessa vasta 15-vuotias. 

Asiantuntijan mukaan Britanniassa halutaan selkeästi antaa sellaista kuvaa, että kansa on Williamin tukena vaikeassa paikassa. Monien mielissä vilkkuvat kuitenkin kuvat hänestä ja prinssi Harrysta lapsina kulkemassa äitinsä arkun perässä tämän hautajaisissa. 

– Kyllähän sieltä tulee sellaisia pahoja viboja, että ei kai nyt uudestaan, Jaatinen jatkaa.  

Mitä pidempään hovissa pysytään hiljaa, sitä vankemmin salaliittoteoriat alkavat levitä ja huhut saavat lisäpontta. Nyt hovin on niitä vaikeampi toppuutella esimerkiksi julkaisemalla sosiaalisessa mediassa kuvia kuninkaallisen perheen jäsenistä. 

– Se syyni on sitten ihan hirveä. Jos jotain julkaistaan, niin kaikki kuitenkin miettivät takaraivossaan, että voiko tähän luottaa, onko tämä totta, mitä tässä nyt nähdään, Haili kommentoi. 

Hymyjä ei ole näkynyt

Mikä tulee siihen, millaisena William esiintyy julkisuudessa, on tällä Jaatisen mukaan päällä "tiukka itsekontrolli". 

– Hän ei halua selkeästi antaa mitään merkkejä siitä, että hän olisi romahtamassa tai että olisi raskasta. Kaikkiin näihin paranemistoivotuksiin hän on vain kiitellyt ja pitänyt linjan, ettei sano mitään ylimääräistä.

Yhden asian erityisesti Jaatinen on laittanut merkille Williamin julkisissa esiintymisissä. 

–  Eihän hän ole hirveän montaa kertaa hymyillyt tänä vuonna.  

Alla olevalla videolla kokonaisuudessaan Kruunun takaa -jakso, jossa kerrotaan, mitkä merkit ovat tällä hetkellä kaikista huolestuttavimpia brittihovin historiallisen vaikeassa tilanteessa – ja mikä on osoittautunut sen suureksi heikkoudeksi. 

Jakso 2 - Terveysongelmat 14:23

Kaikki jaksot löydät kokonaisuudessaan MTV Katsomosta. Lisää jaksoja julkaistaan kesän aikana. 

Lue myös:

    Uusimmat