Nämä asiat Kuopion kouluiskusta tiedetään nyt – nämä kysymykset yhä auki

Kuopion epäilty hyökkääjä oli varustautunut sekä terä- että ampuma-aseella – tämä kaikki tiedetään nyt 12:08

Kuopiossa sijaitsevassa Savon ammattiopistossa tapahtui tänään iltapäivällä väkivaltaisku, jossa on kuollut nuori nainen. MTV Uutiset kokosi yhteen, mitä faktoja tapauksesta tiedetään, ja mitkä kysymykset ovat yhä vailla vastausta.

Hätäkeskus sai ilmoituksen epäillystä väkivaltaiskusta kello 12.29 kauppakeskus Hermanissa. Pelastuslaitos sai hälytyksen joukkosurman nimikkeellä.

Hyökkäys tapahtui Savon ammattiopiston tiloissa. Oppilaitos on kauppakeskuksessa väistötiloissa. Tiloissa oli tilanteen yhteydessä myös pieni tulipalo. Viranomaiset eivät kommentoineet, mikä oli varsinainen palon kohde. Palo oli tahallaan sytytetty, ja se saatiin sammutettua nopeasti.

Epäilty saatiin kiinni kello 12.37. Kiinnioton yhteydessä poliisi käytti asetta. Poliisi loukkaantui lievästi hyökkääjän teräaseesta.

Paikalla oli useita poliisin, pelastuslaitoksen ja ensihoidon yksiköitä. Kuopion yliopistollinen sairaala oli reilun tunnin ajan suurhälytystilassa. Poliisin mukaan kaikki resurssit käytettiin tehtävään, ja Puolustusvoimilta pyydettiin virka-apua.

Mitä uhreista tiedetään?

Poliisi on vahvistanut kuolonuhrin olevan nuori nainen. Keskisuomalaisen tietojen mukaan nainen oli tekijän pääkohde, mutta poliisi ei ole vahvistanut tätä tietoa.

Lisäksi hyökkäyksessä loukkaantui yhteensä kymmenen henkilöä, joista yksi on epäilty tekijä. Poliisi käytti asetta ottaessaan epäiltyä kiinni, mutta ei ole tarkentanut, mihin ruumiinosaan laukaukset osuivat. Muut loukkaantuneet ovat koulun oppilaita ja henkilökuntaa. 

Epäilty ja yksi uhreista ovat vakavasti loukkaantuneita. Kuopion yliopistollinen keskussairaala kertoi illalla, että toinen vakavasti loukkaantuneista on kriittisessä tilassa, ja toisen tila on vakaa. 

Muut loukkaantuivat lievemmin, ja neljä heistä on jo päässyt sairaalasta kotiin.

Kuopion yliopistollisen sairaalan johtava ylilääkäri Antti Hedman kertoi eri medioille, että loukkaantuneet ovat 15–50-vuotiaita, ja enemmistö heistä on naisia.

Helsingin Sanomien mukaan loukkaantuneista uhreista seitsemän on naisia ja kaksi miehiä.

Mitä epäillystä tekijästä tiedetään?

Epäilty on vuonna 1994 syntynyt syntyperäinen suomalainen mies. Hän on kyseisen oppilaitoksen opiskelija. Teossa käytettiin sapelityyppistä teräasetta. Hänellä oli myös mukanaan ampuma-ase.

Poliisi on suorittanut epäillyn asuntoon Särkiniemen opiskelija-asuntolassa kotietsinnän, jossa on takavarikoitu atk-laitteita. Poliisi ei ole ehtinyt vielä tutkia niiden sisältöä. Kotietsinnässä löydettiin myös polttopullovarustusta.

Naapureiden mukaan epäilty mies pukeutui aina mustiin eikä koskaan tervehtinyt. Naapurit olivat nähneet hänen kantavan äskettäin mukanaan pitkää laatikkoa. Miehestä ei naapureiden mukaan kuitenkaan koskaan ollut mitään häiriötä tai haittaa.

Mitä teon motiivista ja taustoista tiedetään?

Poliisin tiedossa ei ole, onko epäilty tekijä julkaissut internetissä manifestia tai julistusta ennen tekoaan. Asiaa selvitetään, mutta sosiaalista mediaa ei ole vielä seulottu.

Epäillyllä ei ole aiempaa rikoshistoriaa, eikä kouluun ollut suuntautunut uhkauksia. Poliisin tiedossa ei ole, valitsiko epäilty uhrinsa sattumanvaraisesti vai tarkoituksella.

Poliisi ei ole kommentoinut, minkälainen ampuma-ase tekijällä oli mukanaan, tai oliko hänellä siihen aseenkantolupa. Poliisi ei pystynyt vielä sanomaan, oliko tekijä huumausaineiden vaikutuksen alaisena, mutta häneltä otetaan verikoe sairaalassa. 

Tässä vaiheessa poliisilla ei ole tiedossa, että tekijällä olisi rikoskumppaneita. Poliisin tiedossa ei myöskään ole, onko muihin kouluihin kohdistettu uhkauksia.

Teon motiivi on yhä hämärän peitossa.

Miten tilanne etenee nyt?

Kiinniotettua miestä epäillään murhasta, murhan yrityksestä sekä useista muista väkivaltarikoksista sekä niiden yrityksistä. Rikosnimikkeet tarkentuvat tutkinnan edetessä.

Poliisi suorittaa kauppakeskus Hermanin ja Savon ammattiopiston tiloissa teknistä tutkintaa. Itä-Suomen poliisin mukaan kauppakeskus Herman pysyy toistaiseksi eristettynä K-Rautaa lukuunottamatta. 

Punainen Risti avasi Kuopioon Puijonkatu 9 kriisipisteen Savon ammattiopiston oppilaille sekä heidän läheisilleen ja ystävilleen. 

Tutkintavastuu on siirretty Keskusrikospoliisille, jonka tutkintaryhmä on päässyt tutustumaan tapaukseen syvemmin eilisen illan ja keskiviikkoaamun aikana. KRP tiedottaa asiasta keskiviikkona aikaisintaan puolenpäivän aikaan.

Itä-Suomen poliisi ilmoitti partioivansa näkyvästi Kuopion alueella.

Lue myös:

    Uusimmat