Nälkäpeli-tähti asui nuorena Suomessa: Rakastuin kainuulaiseen tyttöön

Nälkäpelitähdellä nuoruusmuistoja Suomesta 2:23

Nälkäpeli-elokuvien pääpahista, presidentti Snow'ta, esittävä Donald Sutherland asui parikymppisenä puoli vuotta Kainuussa.

MTV:n Lontoossa tapaama kanadalaisnäyttelijä Donald Sutherland, 79, halusi vielä parikymppisenä aivan jotain muuta kuin filmitähdeksi, puhumattakaan että supersuosittujen Nälkäpeli-elokuvien tähdeksi. Hän opiskeli insinööriksi – ja vietti puolisen vuotta vaihto-oppilaana Nälkämaan laulun mailla Kainuussa - Suomessa! Se ei ole unohtunut.

Kun hän kuulee, että toimittaja tulee Suomesta, hän laskee suomeksi liki kymmeneen ja väittää, että "mine räkhästän sinye, perkhele".

Otanmäen tyttö yhä mielessä

– Asuin Otanmäellä rautakaivoksen kupeessa. Eikös se ole muutaman sata mailia Napapiiriltä? Otin paljon kuvia myös Turusta ja Helsingistä. Olin Otanmäellä tavattoman rakastunut suomalaiseen tyttöön. Hänellä oli hieno perhe, hänen isänsä kanssa uskalsin keskustella mistä vaan.

– Siellä muuten juotiin viinaa paljon, murjaisee Sutherland valkoharmaan paksun tukkansa alta, vieläkin jotenkin epäuskoisen näköisenä.

Tästä hänelle on jäänyt mieleen hurjia muistoja.

– Asuin kerrostalon ylimmässä kerroksessa. Olin jotain 19 vanha, enkä juurikaan lutrannut viinan kanssa. Eräänä iltana työkavereita tuli iso joukko asuntooni. Sitten minäkin olin pahimmassa kännissä kuin koskaan. Hoipuin ikkunan ääreen, katselin alas ja ajattelin, että voisin lentää. Onneksi palasin takaisin istumaan pöydän ääreen ja sanoi itselleni että "et voi lentää ja nyt korkki kiinni", Sutherland muistelee.

– Jaahas, tähänkös tämä meidän haastatteluaikamme menikin, hän naurahtaa sitten.

"Nilkki byrokraatti Amerikasta"

Kun Sutherlandilta kysyy, onko Nälkäpeli 3 -nuorisoelokuvassa mitään vakavasti otettavaa poliittista sanomaa, käyttää hän ensimmäisen minuutin haukkumalla Yhdysvaltain sosiaaliturvaa törkeän kalliiksi Eurooppaan verraten.

– On siinä sanoma, ihmisen pitää pyrkiä muuttamaan systeemiä. Poliitikot eivät voi mitään lääkefirmojen lobbareille, siksi amerikkalainen maksaa sata taalaa samasta syöpälääkkeestä, jonka eurooppalainen saa kahdella kympillä. Tuollaisista päättäjistä pitäisi päästä eroon.

Roolihahmoaan presidentti Snow'ta hän kuvailee byrokraatiksi ja nilkiksi.

– Ei hän ole diktaattori eikä edes hullu. Hän on laskelmoiva byrokraatti, joka haluaa vain säilyttää valtansa. Samanlainen nilkki, joita USA on täynnä.

Katso myös MTV Uutisten haastattelut Nälkäpeli-tähdistä.

Nälkäpeli – Matkijanärhi, osa 1 elokuvateatterissa Suomessa 19. marraskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat