Mainos

Nälkäpäivälippaat ilmaantuivat kaduille

Tuhannet SPR:n vapaaehtoiset ovat jälleen ilmaantuneet kaduille Nälkäpäivän keräyslippaiden kanssa. Kolmipäiväisen kampanjan aikana kerätään varoja SPR:n Katastrofirahastoon paitsi lipaskeräyksellä myös mm. pankkitilien ja erityisen Nälkäpäivän ruisleivän myynnin kautta.

Keräyksen erityiskohteina ovat tänä vuonna Pohjois-Korean nälkäänäkevät. Varoja suunnataan myös mm. Suomen lähialueille, Keski-Aasiaan esimerkiksi Azerbadzhaniin, entisen Jugoslavian alueelle, keskiseen Afrikkaan ja Afganistaniin. Osa keräystuotosta jää Katastrofirahastoon äkillisesti puhkeavia kriisejä varten. SPR:ssä uskotaan, että kaukaisetkin kriisit saavat suomalaiset löysäämään kukkaronnyörejään.

Maailma on pienentynyt niin paljon, että toisten ihmisten hätä, missä päin maailmaa se onkin, koskettaa ihmisiä. Silloin kun apua tarvitaan, sitä annetaan, luottaa tiedottaja Simo Väätäinen. Katastrofirahaston avulla Punainen Risti pystyy toimittamaan apua hyvinkin nopeasti sinne, missä luonnonmullistukset tai sodat koettelevat ihmisiä.

Jo 50 markalla saamme ruokaa pakolaiselle kahdeksi viikoksi, 120 markalla perustarvikkeet sisältävän vauvapaketin ja 300 markalla sidetarvikkeita sadan poliklinikkapotilaan hoitamiseen, kuvataan SPR:stä lahjoitusmarkkojen tärkeyttä.

Tämänvuotisen keräyksen tunnuksena on Apua riittää, jos antajia riittää. Otsikko muistuttaa, ettei Punainen Risti yltäisi nykyisenlaajuiseen avustustoimintaan ilman vapaaehtoisia lahjoituksia.

Suomesta toimitettiin viime vuonna kansainvälistä apua SPR:n kautta yli 65 miljoonan markan arvosta. Tästä yli 22 miljoonaa katettiin Katastrofirahaston varoista, loput Suomen valtion ja EU:n humanitaarisen avun toimiston rahoista. Nälkäpäiväkeräys tuotti vuosi sitten 12,9 miljoonaa markkaa. Nyt tavoitteena on päästä samoihin lukemiin.

Uhkaava tilanne

Pohjois-Korea on hyvin suljettu yhteiskunta, eivätkä viranomaiset ole halunneet kertoa tarkkoja tietoja maan tilanteesta. Näin esimerkiksi aliravittujen ja nälkäkuoleman uhrien määristä on ollut tarjolla erilaisia arvioita.

Ei ole kuitenkaan pienintäkään epäilystä siitä, että tilanne Pohjois-Koreassa on erittäin vakava. Tästä ovat kaikki kansainväliset järjestöt yhtä mieltä, Väätäinen huomauttaa. Hänen mukaansa on myös selvää, että pohjoiskorealaisia kuolee nälkään tai aliravitsemuksen aiheuttamiin sairauksiin. -Miten paljon, sitä ei kukaan pysty sanomaan.

Maailman ruokaohjelman tuoreessa selvityksessä vajaa viidennes tutkituista pohjoiskorealaisista päiväkoti- ja lastenkotilapsista olisi pahasti aliravittuja.

Pohjois-Korea ei ole hyvinäkään aikoina elintarvikkeiden suhteen omavarainen. Vaikka syyskuun sääolot suosisivatkin, riittää tuleva sato Maailman ruokaohjelman mukaan kattamaan ainoastaan noin puolet maan ruokatarpeesta. Maa ei näin selviä tulevasta talvesta ilman laajaa kansainvälistä apua.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.