Nälänhätä Gazassa pahenee – ruoka-apu on jumittanut rajalla jo viikkoja

Tällainen tilanne Gazassa on nyt 13:07
Videolla kuullaan Maailman elintarvikeohjelman ja Suomen Punaisen Ristin tuoreet arviot Gazan ruokakriisistä.

Vain tulitauko mahdollistaisi avustuskuormien kunnollisen pääsyn Israelin hyökkäämään Gazaan, arvioidaan elintarvikeapua toimittavasta avustusjärjestöstä MTV Uutisille. 

Gazaa uhkaa koko maailmankin mittapuulla valtava nälänhätä Israelin hyökkäysten seurauksena. Nykytilanne alkoi kun äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin lokakuussa, minkä jälkeen Israel iski Gazaan. 

Maailman elintarvikeohjelma WFP on YK:n alainen kansainvälinen järjestö, joka tarjoaa ruoka-apua maailmanlaajuisesti. Järjestö on toimittanut elintarvike- ja käteishätäapua 1,4 miljoonalle ihmiselle Gazassa ja Länsirannalla lokakuun 2023 alusta lähtien. 

Järjestö on joutunut turvallisuussyistä keskeyttämään tilapäisesti avustuskuljetukset pahimmasta nälänhädästä kärsivään Pohjois-Gazaan. 

MTV Uutisten haastatteleman järjestön apulaisjohtajan Rania Dagash-Kamaran mukaan elintarvikkeita on mahdotonta jakaa vaarantamatta järjestön työntekijöitä tai avun vastaanottajia. 

Tulitauko mahdollistaisi avustuskuormat

Pohjois-Gazaan ei ole viikkoihin saatu lähes ollenkaan ruoka-apua. Tilanne alkaa olla katastrofaalinen. Dagash-Kamaran mukaan järjestön ruoka-apu on valmiina rajoilla odottamassa, mutta apua ei saada kuljetettua turvallisesti sitä tarvitseville.  

Nälänhädän estämiseksi tarvitaan kiireellisesti lisää reittejä Gazaan ja pääsyä koko kaistalle humanitaarisia operaatioita varten. Konkreettisesti tämä tarkoittaa tulitaukoa, kaikkien rajanylityspaikkojen avaamista ja kaupallisen rahdin jatkamista 

Lisäksi tarvitaan rahoitusta. Esimerkiksi WFP kertoo tarvitsevansa Palestiinan toimiinsa 760 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria tämän vuoden aikana.

Videolla ylhäällä kuullaan Maailman elintarvikeohjelman ja Suomen Punaisen Ristin tuoreet arviot Gazan ruokakriisistä!

Lue myös:

    Uusimmat