Mainos

Näkymät myönteisiä lähes kaikissa Suomen seutukunnissa – suunta on kääntynyt myös pienissä teollisuuskaupungeissa

Kehitysnäkymät ovat kääntyneet myönteisiksi lähes kaikissa Suomen seutukunnissa, ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) alueellisten kehitysnäkymien katsauksesta.

– Kasvu ja myönteiset näkymät näyttävät kattavan koko maan ja monet eri sektorit. Nyt on tärkeintä, että yritykset investoivat uuteen ja työllistävät, kehottaa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Raportin mukaan elinkeinoelämän odotukset ensi keväälle ovat kaikkein parhaat Jyväskylästä Pirkanmaalle ulottuvissa seutukunnissa, Kokkolan ja Pietarsaaren alueilla sekä Rovaniemen, Tunturi-Lapin ja Pohjois-Lapin seutukunnissa.

Ministeriö arvioi, että keskeinen kasvumoottori on tällä hetkellä vientiteollisuus.

Tutkimuspalvelu Timo Aro Oy:n toimitusjohtaja Timo Aro pitää elinkeino- ja toimialarakenteiltaan vientivetoisia Jyväskylää ja Tamperetta mielenkiintoisina. Niiden vienti ei ole keskittynyt yhteen toimialaan, toisin kuin useilla metsäteollisuuspaikkakunnilla.

– Monipuolisuus on alkanut näkyä, kun talous on lähtenyt kasvuun. Se heijastuu monille toimialoille samanaikaisesti, Aro sanoo.

Teollisuus uusiutunut

Tunnelmat ovat kääntyneet myönteisiksi myös monilla pitkään laskukierteessä olleilla pienillä teollisuuspaikkakunnilla.

– On paljon sellaisia vanhan teollisuuden tai uusiutuneen teollisuuden paikkakuntia, jotka ovat saaneet paljon isoja investointeja. Tilanne on siltä osin muuttunut, Aro arvioi.

Väestökehityksessä muutos ei kuitenkaan tunnu. Väki muuttaa edelleen pienistä kaupungeista ja maaseudulta kasvukeskuksiin.

– Voi olla alueita, jotka ovat samaan aikaan positiivisessa rakennemuutoksessa talouden ja työllisyyden perusteella, mutta väestökehitys täyttää negatiivisen rakennemuutoksen merkit, Aro kertoo. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.