Nakuilua ja haiden pelkoa – kysely tutustui rantalomatapoihin

Matkailusivusto Expedian Flip-Flop-raportti perehtyi yli 11000 ihmisen rantatapoihin yli 20 eri maassa.

Expedian teettämän kyselyn mukaan rantalomailu on rakastetuin lomanviettotapa ympäri maailman, ja sen vuoksi ollaan valmiita tekemään uhrauksia. Sivuston vuotuisesta Flip-Flop-raportista käy ilmi, että ylimääräisen rantaloman tähden lähes kolmannes vastaajista olisi valmis työskentelemään kuukauden ajan myös viikonloppuisin. 11 prosenttia vastanneista kaipasi rannalle niin palavasti, että olisi ollut valmis kärsimään influenssasta loman ansaitakseen.

Mitä rannalla tehdään? Ei ainakaan juhlita

Rantalomaa vietetään mieluiten lasten tai puolison kanssa. Lähes 90 prosenttia vastanneista kertoi valitsevansa mieluiten rauhallisen rantakohteen, ja vain 12 prosentille yöelämä oli tärkeä kriteeri rantalomaa suunnitellessa.

Se onkin ymmärrettävää, sillä suosituin tekeminen rannalla ei suinkaan ole vesiurheilu tai biletys, vaan rauhallinen kävelylenkki. Lähes puolet halusi viettää aikaa torkkuen, ja itävaltalaisista jopa 69 prosenttia kertoi nukkuvansa kaikkein mieluiten.

Rentoutumisen ohella syöminen on rantalomailijoille tärkeää, sillä noin 40 prosenttia kertoi syövänsä rannalla enemmän ja kalliimmin kuin tavallisesti. Kuhertelua harrastivat useimmiten brasilialaiset (56 prosenttia) ja italialaiset (41 prosenttia) vastaajat.

Nämä kansat nakuilevat rannalla – nämä tuomitsevat


Saksalaiset ja itävaltalaiset ottavat aurinkoa muita kansallisuuksia useammin täysin alasti: heistä peräti 28 prosenttia kertoi nakuilleensa rannalla. Myös yläosattomissa oleilu on eurooppalainen tapa. Rinnat paljaina rannalla köllöttelevät useimmiten itävaltalaiset (49 prosenttia), espanjalaiset (42 prosenttia) ja saksalaiset (39 prosenttia).

Maailmanlaajuisesti nakuilu on yleisempää miesten kuin naisten keskuudessa, vaikka joka viides kyselyyn vastannut nainen kertoikin oleilleensa rannalla yläosattomissa.

Espanjalaiset suhtautuivat paljasteluun kaikista suvaitsevaisimmin, sillä heistä 74 prosenttia ei nähnyt nudismissa tai yläosattomissa ongelmaa. Kiinnostavaa on, että japanilaisista 72 prosenttia tunsi olonsa erittäin tai jossain määrin mukavaksi rantanakuilun suhteen, vaikka vain kaksi prosenttia japanilaisista oli itse löhöillyt rannalla ilman rihmankiertämää. Aasialaiset auringonpalvojat ylipäänsä kavahtivat paljasta pintaa, sillä tavan kärkkäimmät tuomitsijat löytyivät Honkongista, Intiasta ja Malesiasta.

Speedot ovat ok, mutta uikkarikuvat eivät

Keskimäärin 74 prosenttia vastanneista piti Speedoja hyvänä ranta-asuna. Pienet uimahousut olivat suosituimpia Brasiliassa, mutta norjalaisista suurin osa ei niitä rannalle kelpuuttaisi.

Suurin osa maailman rantalomailijoista ei julkaisisi uimapukuotoksiaan sosiaalisessa mediassa, ja kolmasosa vastaajista kertoi, ettei haluaisi herättää kateutta lomakuvillaan. Sen sijaan 18 prosenttia postaili lomakuvia juuri kateutta aiheuttaakseen.

Varkaat ja hait pelottavat

68 prosenttia vastanneista kertoi olevansa huolissaan varkauksista, ja jopa puolet vastanneista kertoi pelkäävänsä uimista meressä haiden takia. Kuitenkin 35 prosenttia petokammoisista uskaltautui veteen pelostaan huolimatta.

Hyvä niin, sillä pelko ei ole kovinkaan aiheellinen. Floridan yliopiston pitämän tilaston mukaan viime vuonna maailmalla sattui vain 72 yllättävää hain hyökkäystä.

Lähde Expedia.com

Lue myös:

    Uusimmat