Näkökulma: Unelma Suomen F1-kisasta on todellinen, mutta pitääkö tätä sisäänheittäjää uskoa?

Iittiin rakenteilla olevan moottorirata KymiRingin valmistuminen nykyisessä aikataulussaan näyttää jälleen sen verran todennäköiseltä, että Suomessa voidaan vähitellen alkaa orientoitua MotoGP-osakilpailun järjestämiseen kesällä 2020. Samaan aikaan käynnissä oleva F1-kisan selvitystyö on hankkeelle mainio porkkana, mutta unelman toteutumiselle on yhä erittäin vaikea sanoa mitään todennäköisyyksiä.

Se todettakoon, että jos joku olisi vielä muutama vuosi sitten puhunut tosissaan F1-osakilpailun hakemisesta Suomeen, puhuja olisi nopeasti saanut huolestuneita katseita osakseen.

Paljon on kuitenkin tapahtunut tässä välissä, muuallakin kuin Iitin Tillolan maastoissa. Vielä Bernie Ecclestonen valtakaudella pelkän radan rakentaminen johonkin pohjoisen korpeen ei olisi tarkoittanut yhtään mitään, sillä kisaoikeudet olivat niin poskettoman kalliita, ettei F1-kelpoisia uusia ratoja juuri edes harkittu Euroopan maaperälle.

Uuden omistajan alaisuudessa F1 on kuitenkin osoittanut avarakatseisuutta ja selvittänyt kisamahdollisuuksia niin Tanskassa, Hollannissa kuin Argentiinassakin. Ensi vuonna mukaan tuleva Vietnam edustaa vielä sitä suuntaa, jossa kisat Ecclestonenkin aikana saatiin toteutusasteelle asti, mutta toivoa on, että Eurooppaankin saataisiin vielä kokonaan uusia kisoja – ja siinä Suomi on KymiRingin valmistuttua aivan eturintamassa puitteidensa osalta.

Tällä hetkellä KymiRingiä rakennetaan Kansainvälisen autoliiton A-luokan radaksi, mikä riittäisi siis FIA:n standardeilla jopa F1-kisan järjestämiseen. On kuitenkin eri asia, mitä ehtoja F1-organisaatio haluaa näiden kriteereiden lisäksi painottaa.

Pääasiana kuitenkin on se, että pohja neuvotteluille on olemassa. Jo pelkän viisivuotisen MotoGP-sopimuksen varmistuminen on valtava askel suomalaiselle moottoriurheilulle. Kyseessä olisi Pohjois-Euroopan ainoa osakilpailu, jossa toiveet yli 100 000 katsojan kisayleisöstä lepäävät paljon myös Kouvolan ja Pietarin välisen ratayhteyden varassa.

Unelma F1-kisasta toimii tässä kokonaisuudessa siis hyvän sisäänheittäjän tavoin. Se pysäyttää sinut kadulla ja kauppaa loma-osaketta vielä havainnekuviin pohjautuvasta kohteesta. Jää sinun päätettäväksi, uskotko näihin unelmiin. Ainakin kovasti haluaisit uskoa.

Jos GP-starttia ei ikinä Suomeen saada, on siitä puhumalla ainakin varmistettu ensiluokkaisen MotoGP-tapahtuman toteutuminen.

Lue myös:

    Uusimmat