Näkökulma: Karri Kivi kadotti nykyvalmentajan tärkeän elementin – seurajohdolta potkujen jälkeen löperöä puhetta

Ilveksen päävalmentajalle Karri Kivelle potkut – tässä ensiarvio siitä, kääntyykö kriisiseuran kurssi 6:57
MTV Uutiset Live käsitteli Karri Kiven potkuja tuoreeltaan.

Tampereen Ilveksen johto reagoi heikkoon alkukauteen antamalla kenkää vuodesta 2016 päävalmentajan tehtäviä hoidelleelle Karri Kivelle. MTV Urheilun Marko Leppänen käy läpi näiden potkujen anatomiaa.

Ilves oli lähdössä vieraspelimatkalle, kun päävalmentaja Karri Kivi päätti jättää Ilveksen kärkikaartiin lasketun hyökkääjän kokoonpanon ulkopuolelle.

Kivi käytti 1980-luvun NHL-maailmasta tuttua mykkyysmetodia, eikä perustellut ratkaisuaan pelaajalle. Samalla apuvalmentajat joutuivat ikävään välikäteen, kun he joutuivat selittelemään pelaajalle poppariosastolle heittämistä.

Eikä tämä ollut ainoa esimerkki siitä suuntansa menettäneestä Ilveksestä, jossa pelaajat jäivät informaatiovarjoon.

Kivellä on maine keskustelevana ja avoimena valmentajana, jonka värikäs kielenkäyttö antaa median kautta ulospäin kuvan viimeisen päälle supliikkimiehestä. Arjessa totuus oli toinen, mikä sai joukkueen sekaannuksen tilaan.

Siitä Kivi maksoi kovan hinnan.

Kivellä kävi klassinen sivuraiteelle ajautuneen valmentajan tilanne – hän menetti pukukopin. Tai ei pukukoppia, vaan siellä majailevien pelaajien luottamuksen.

Nykypelaajat ovat tottuneet siihen, että heille perustellaan asioita. Jos kommunikointi loppuu, alkavat ongelmat.

Kiven kohtalo on hämmentävä, kun ajattelee hänen lähimenneisyyttään valmentajana. Hän nosti itsensä suomalaisvalmentajien kärkikaartiin Ässien SM-kullalla ja nuorten maailmanmestaruudella.

Tulokset alkoivat olla lupaavia Ilveksessäkin. Viime vuoden kahdeksas tila halvalla ja kokemattomalla kokoonpanolla oli hyvä suoritus.

Kasvoivatko odotukset liian isoiksi ja realismi unohtui?

Monien mielestä tästä kaudesta piti tulla Ilveksen läpilyönti. Jääkiekkolehden perinteisessä ennakkoveikkauksessa peräti kaksi toimittajaa ennusti Ilveksen mestariksi.

Ehkä mestaruusveikkailuissa oli liian paksua ja värikästä tussia, mutta kyllä Ilveksen olisi voinut helposti keskikastiin heittää veikkauksissa. Ja on joukkueella sinne edelleen mahdollisuuksia Jouko Myrrän komennossa.

Ei Ilveksen ahdinkoa voi silti yksi Kiven piikkiin heittää.

Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo heitti Fun Tampere -radioaseman haastattelussa vastuun heikosta alkukaudesta yksiselitteisesti Kiven kontolle, vaikka hän on ollut itse kokoamassa joukkuetta. Jalo puhui suoraan johtajuusongelmasta – ja hän tarkoitti Kiveä.

Jalon puheesta paistoi löperyys, jota Hakametsän pukukoppikäytävän toisesta päästä harvoin kuulee. Jalo sanoi, ettei joukkueen peli-ilme ollut sitä kuin elokuussa.

Elokuun harjoituspelien peli-ilmekö on tässä se mittari?

Ilves oli jo matkalla kohti tyylikästä organisaatiota, joka repii pienehköillä pelimerkeillä kaiken koneesta irti. Taloustilannekin oli jo kohenemassa, mikä valoi uskoa tulevaisuuteen.

Siihen matkaan on tullut iso töyssy.

Uusi päävalmentaja Myrrä voisi solmia uudelleen ohjenuoran, jonka Kivi katkaisi. Sama ohje, jota valmentajat usein vaativat pelaajilta kaukalossa.

Puhetta siellä!

Lue myös:

    Uusimmat