Näkökulma: Jukka Jalonen teki varman uhkapeliliikkeen

Leijonien MM-kisamiehistö ei kokenut loppumetreillä isoja muutoksia. Jukka Jalonen valitsi linjan, joka vetää varman päälle, mutta on yhtä uhkapeliä.

Ensimmäinen leiriryhmä oli lopulta lähes MM-kisajoukkue. Tilanne on poikkeuksellinen.

Mieleen muistuu kultainen kevät 2011, jolloin kymmenkunta pelaajaa marssi ensimmäiseltä viikolta kisoihin.

Nyt lukema on vieläkin suurempi.

Tämä kertoo siitä, että Leijonien johto on tiennyt jo ajoissa sen, ettei NHL tarjoa lähes mitään. Viimeinen sinetti oli Florida Panthersin päätös kieltää Aleksander Barkovia osallistumasta kisoihin. Ei tullut edes epävarmojen pelaajien veturia.

Jalonen teki taktisen valinnan ja haki toisen kilpailuedun.

Nyt Leijonat lähtee MM-kisoihin äärimmäisen hyvin valmistautuneena. Lähes koko jalkeilla oleva runko on saanut harjoitella yhdessä neljä viikkoa. Sen myötä Leijonien ei tarvitse hakea peliä tai opetella uusia kuvioita kisojen alkumetreillä.

Valmis symbioosi on se, jolla Jalonen on hyökännyt realiteetteja vastaan.

Leijonat häviää kaikille kärkimaille nimissä ja yksilötaidossa. Mutta Leijonat voittaa kaikki joukkueet…

...joukkueena.

Hetkinen. Tästähän tulee mieleen jokin tuore tarina.

”Taas hassuttelee vastustajaa Hoo-pee-koo.”

Joukkue vahvalla peli-identiteetillä ja systeemillä kaatoi yksilötaidon, josta ei saatu mitattua parasta irti. Puhutaan siis HPK:sta ja Kärpistä, Liigan finaaleista.

Jalosen liike on samalla uhkapeliä.

Leijonien ratkaisuvoima on hyvin rajallista. Mukana ei ole montaa käänteentekevää pelaajaa. Kaapo Kakko on, samoin Sakari Manninen. Mutta hekin olisivat normaalitilanteessa kärjen takaa ponnistavia pelaajia.

Mukana ei ole myöskään niin sanottuja artisteja, vaan tiukasti pelitavassa kiinni pysyviä pelaajia. Ville Leskisen poisjäänti vahvisti näkemystä pohjalla olevasta ideologiasta.

Kansalle Jalosen valinta voi näyttää oudolta. MM-kultavalmentaja itse kuitenkin tietää, mitä hän tekee.

Myös alkukevään tulokset puhuvat sen puolesta. Leijonat on pelillisesti jämäkkä ja sillä on tukijalat, joihin nojata. Se on tuottanut voittoja.

Samalla Leijonat pääsee lähtemään peliin kuin peliin altavastaajana, joka sopii enemmän kuin hyvin tälle ryhmälle. NHL-näyttöjä antavalle joukkiolle.

Lue myös:

    Uusimmat