Näkökulma: Jotain sanomatta jää

Studio55.fin juontaja Pirjo Haapoja kertoo mielenkiintoisen tarinan, johon hän ei ehtinyt pureutua suorassa lähetyksessä.

Rakkaat jäsenet!

Monen lähetyksen jälkeen jää pieni harmitus päälle, sillä lähetyksessä ei aina ehdi kertoa kaikkia päivän aihetta koskevia kiinnostavia juttuja. Lokakuun alusta muistan yhden tapauksen, kun aiheena oli lempikirjailijani Aleksis Kivi. Tuolloin jäi puhumatta miltä mestari näytti.

Kivi ei koskaan mennyt valokuvaan. Niin ainakin luullaan, sillä tähän mennessä hänestä ei ole löytynyt kuvan kuvaa. Syyn hän taisi kertoa kirjeessään ystävälleen: "isäntäni karhuaa minua ja vaatteeni kuluvat repaleiseksi". Vaatteet olivat kehnot ja arvellaan, että hän ei niiden takia suostunut edes muodikkaisiin ryhmäkuviin.

Minkä näköinen Aleksis Kivi sitten oli? Kiven satavuotisjuhlien aikoina vaadittiin Kiven haudan repimistä auki, jotta pääkallosta saa otettua mitat ja sen avulla voitaisiin päätellä minkä näköinen mestarikirjailija oli.

Ainut todistettavasti Aleksis Kivestä tehty kuva on hänen ystävänsä tekemä puupiirros. Kuva syntyi niin, että Kiven ollessa jo vainaja, Ernst Albert Forssel piirsi muotokuvan arkussa makaavasta Kivestä. Kuolon unessa, posket kuihtuneena malli lepäsi kirstussaan.

Forssell piirsi kiireellä, sillä ajankohdasta on maininta, että "se tehtiin hautajaispäivänä kuolinkellojen soidessa". Tuo puupiirros on kadonnut Pariisissa, kun Albert Edelfelt muokkasi sitä piirrokseksi Suomen Kuvalehteä varten vuonna 1873.

Piirros on ollut pohjana lukuisille Aleksis Kiven muotokuville ja patsaille. Toivottavasti Forssell oli hyvä piirtäjä, pelottaa ajatella että hänen antamansa osviitat olivat vääriä.

Muistakaa muuten mennä valokuvaan!

Pirjo Haapoja

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja