Näitkö jo tämän karun kuvan ihosyövästä? Sai sadat tuhannet ihmiset havahtumaan

Selvityksen mukaan ihosyöpää koskevat googlaukset lisääntyivät tämän kuvan julkaisemisen jälkeen 162 prosenttia.

Vuonna 2015 Tawny Dzierzek jakoi kuvan kasvoistaan Facebookissa. Se kannatti: kuva on saattanut pelastaa jo useita henkiä, kertoo Ladbible-sivusto.

Kuvassa Dzierzek esittelee ihosyöpäänsä sen hoitojen aikana. Otos saavutti suuren suosion, ja alkuperäistä kuvaa on jaettu jo yli 100 000 kertaa.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Preventative Medicine -lehdessä julkaistun selvityksen mukaan ihosyöpää koskevat googlaukset lisääntyivät kuvan julkaisemisen jälkeen 162 prosenttia. Viikossa ihosyöpätietoa haettiin huikeat 229 000 kertaa.

– Teemme sen johtopäätöksen, että tavallisen ihmisen sosiaalisen median julkaisu sai kiinni yleisön mielikuvituksesta ja johti yleisön sidonnaisuuden huomattavaan lisääntymiseen ihosyövän ehkäisyssä, tutkimuksessa todetaan.

Dzierzek on tekemästään vaikutuksesta onnellinen.

– Olen kiitollinen, että kuva auttoi lisäämään tietoisuutta ihosyövästä ja turvallisuudesta auringossa, Dzierzek kertoo Love What Matters -Facebook-sivulla.

"Älä anna auringonoton estää sinua näkemästä lastesi kasvua"

Vuoden 2015 kuvassaan Dzierzek, tuolloin 27, kehotti ihmisiä tarkkailemaan ihoaan ja sen muutoksia, sekä vaatimaan lääkärin huomiota.

– Tunnet kehosi paremmin kuin kukaan, ja joskus asiat jäävät huomaamatta. Jos sinusta tuntuu, että jokin on vialla, ja siihen ei keskitytä asiaankuuluvasti, vaadi testejä, seurantoja tai hanki toinen mielipide, Dzierzek sanoi.

Hän toivoi muiden oppivan virheistään.

– Älä anna auringonoton estää sinua näkemästä lastesi kasvua aikuiseksi. Se on suurin pelkoni nyt, kun minulla on oma pieni, kaksivuotias poika. Rusketuin suurimmaksi osaksi kouluaikoina. Joskus makasin (solariumissa) jopa neljä kertaa viikossa. Kyllä, se on liikaa.

Dzierzek hankki rusketusta kaikkiin tilanteisiin, joihin se vaikutti "kuuluvan", kuten juhliin ja lomia varten. Yleensä hän kävi solariumissa 1–2 kertaa viikossa; joinain viikkoina hän ei käynyt siellä lainkaan.

– Sain ensimmäisen ihosyöpädiagnoosini 21-vuotiaana. Nyt, 27-vuotiaana, minulla on ollut basaalisolukarsinooma viisi kertaa ja epiteelisolukosta alkanut karsinooma kerran (lukuun ottamatta kasvojani). Käyn dermatologilla 6–12 kuukauden välein, ja yleensä jokaisella tarkastuskerralla minulta poistetaan ihosyöpä. Olen hyvin kiitollinen siitä, ettei minulla ole ollut melanoomaa! Ihosyöpä ei aina ole luomi – vain yksi omistani on ollut luomi.

***

2:39

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.