Naisten valmiusliitto ministeri Jussi Niinistön ehdotuksesta jäädyttää naisten asepalvelus: "Olisiko edes lainmukaista?"

6:33

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) ehdotus naisten vapaaehtoisen asepalveluksen jäädyttämisestä tyrmättiin täysin myös Naisten valmiusliitossa.

Katso videolta, minkälaisia haasteita asepalvelukseen lähtevä kohtaa.

Niinistö ehdotti tänä aamuna julkaistussa Lännen Median haastattelussa naisten vapaaehtoisen asepalveluksen jäädyttämistä esimerkiksi vuoden ajaksi. Tällä saavutettaisiin Niinistön mukaan neljän miljoonan euron säästöt.

Ministeri kutsui myöhemmin iltapäivällä Ylen haastattelussa ehdotustaan hätähuudoksi, jolla hän halusi kiinnittää huomiota puolustusvoimien määrärahaleikkauksiin.

Naisten valmiusliiton puheenjohtaja Anne Holmlundin mielestä ehdotus on huonosti harkittu. Hän toivoo Niinistön löytävän puolustusvoimien säästökohteita muualta.

– Meillä on naisia hyvin paljon ja entistä enemmän, lisääntyvästi hakeutuneet vapaaehtoiseen asepalvelukseen. He ovat erittäin hyvin pärjänneet ja menestyneet tehtävissä, ja tämä on tietyllä tavalla ollut sellainen merkkipaalu meidän sukupuolten tasa-arvossa.

Holmlundin mielestä Niinistön ehdotukseen olisi kuultava vähintään kannanotto eduskunnassa.

– Mietimme sitä, olisiko ylipäätään lainmukaista toimia siten, että jonakin vuonna jäädytetään naisten asepalveluksen sisäänotto. Toivon, että ministeri suhtautuu asiaan rakentavasti ja pyrkii yhdessä ministeriön kanssa löytämään sellaisia ratkaisuja, jotka eivät kohtele kaltoin naisten vapaaehtoista asepalvelusta.

Jussi Niinistö esitti säästöjen hakemista myös esimerkiksi valtion kiinteistöyhtiö Senaatin pilkkomisesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja