Näistä syistä metrolaiturin häirikkö ei loukannut Ben Zyskowiczin poliittisia vapauksia

Syyttäjän mukaan Ben Zyskowiczia Helsingin Itäkeskuksessa maaliskuussa häiriköinyt mies ei loukannut poliittista toimintavapautta. Valtionsyyttäjä jätti syytteen nostamatta tästä rikosasiasta tässä jutussa kerrotuilla perusteilla.

Syyttäjä nosti miestä vastaan kuitenkin syytteet Zyskowiczin pahoinpitelystä ja häneen kohdistetusta laittomasta uhkauksesta.

Alunperin poliisi tutki miehen toimintaa myös poliittisten toimintavapauksien loukkaamisena. Syyttäjän mukaan teko ei kuitenkaan täyttänyt kyseisen rikoksen tunnusmerkistöä.

Lain mukaan tähän rikokseen voi syyllistyä henkilö, joka väkivallalla tai vakavalla uhkauksella estää toista ilmaisemasta mielipidettään yleisistä asioista niitä varten tarkoitetussa tilaisuudessa tai julkisesti tai estää toista osallistumasta yleisiä asioita varten järjestettyyn tilaisuuteen. 

Tapahtumat sattuivat  Helsingin Itäkeskuksessa 25. päivä viime maaliskuuta eduskuntavaalien alla.

Sattumakohtaaminen

Syyttämättäjättämispäätöksen mukaan Zyskowicz oli tapahtumahetkellä siirtymässä vaalitilaisuudesta toiseen metrolla. Hän seisoskeli metrolaiturilla odottamassa metroa ja jutteli muutaman muun kanssamatkustajan kanssa.

Paikalle ryntäsi aggressiivisesti käyttäytyvä mies, joka kutsui Zyskowiczia "jutkuksi" ja huusi hyökkäävästi mielipiteitään Natosta. Mies uhkasi tappaa Zyskowiczin ja työntää hänet metron alle. Lisäksi mies huitaisi kädellä päin Zyskowiczin kasvoja.

Esitutkinnassa häirikkö kertoi törmänneensä Zyskowicziin sattumalta. Hän kiisti tienneensä, että Zyskowicz oli tekemässä vaalityötä.

Poliisi kuulia asiassa myös kahta paikalla ollutta todistajaa. Lisäksi tapahtumat tallentuivat valvontakameran tallenteelle.

Taustalla käsitykset Natolaajentumisesta

Syyttäjä katsoi, ettei metrolaiturilla tapahtunut kohtaaminen pitkän linjan kansanedustajan ja kansalaisten välillä ollut vaalitilaisuus tai muukaan julkinen poliittinen tilaisuus.

– Vaikka eduskuntavaaliehdokkaalle jokainen kansalaiskohtaaminen vaalien alla metroasemallakin epäilemättä tarkoittaa usein samalla vaalityötä, nyt kysymyksessä olevassa tilanteessa Zyskowicz on ollut odottamassa metroa laiturialueella, eikä rikoslain tarkoittamassa tilanteessa, valtionsyyttäjä Mikko Männikkö totesi ratkaisussaan.

Häirikön käyttämä väkivalta ja uhkaava käytös eivät syyttäjän mukaan olleet vakavuudeltaan sellaisia, että mies olisi niiden avulla yrittänyt suoranaisesti estää Zyskowiczia siirtymästä seuraavaan vaalitilaisuuteen.

Poliisin esitutkinnan perusteella häirikkö ei myöskään tiennyt, että Zyskowicz oli menossa tapahtumahetkellä johonkin vaalitilaisuuteen puhumaan.

– Vaikkakin ajankohtahuomioiden se jollain on ollut arvattavissa, syyttäjä totesi ratkaisussaan.

Syyttäjän mukaan häirikön menettely vaikuttaa liittyneen hänen käsityksiinsä siitä, että Natoon liittymisen taustalla olisivat äärioikeisto ja juutalaiset. 

Näistä edellä mainituista syistä syyttäjä katsoi, ettei epäily poliittisen toimintavapauden loukkaamisesta täyttynyt.

Lue myös:

    Uusimmat