Näistä liikkeistä et saa perjantaina alkoholia vielä yhdeksältä – "Tämä pieni teko on tärkeä viesti"

Äidin juominen raskausaikana muokkasi Eevaliisan aivoja – tällaista on elämä FASDin kanssa 4:35
KATSO MYÖS: Äidin juominen raskausaikana muokkasi Eevaliisan aivoja – tällaista on elämä FASDin kanssa.

FASD-päivän kampanjassa muistutetaan, etteivät alkoholi ja raskaus sovi yhteen. Tämän vuoksi alkoholinmyynti aloitetaan useassa paikassa hieman tavallista myöhemmin perjantaina 9. syyskuuta.

Perjantaina 9. syyskuuta vietetään kansainvälistä FASD-päivää. Alkon, R-kioskin, S-ryhmän sekä Kehitysvammaliiton yhteinen kampanja muistuttaa raskausajan raittiuden tärkeydestä: tämän vuoksi alkoholinmyynti aloitetaan niin Alkoissa, R-kioskeilla kuin S-ryhmän myymälöissäkin, eli Prismoissa, S-marketeissa, Food Market Herkuissa, Alepoissa, Sale-kaupoissa ja ABC-asemilla, yhdeksän minuuttia normaalia myöhemmin eli 9.09, Alkon tiedotteessa kerrotaan.

Tietoisuutta FASDista lisätään "asiallisesti ja syyllistämättä"

FASD-päivänä halutaan muistuttaa, etteivät alkoholi ja raskaus sovi yhteen: alkoholi on haitallista kaikissa raskauden vaiheissa. Alko on jo useana vuonna avannut myymälänsä FASD-päivänä yhdeksän minuuttia myöhässä. 

– Haluamme lisätä yleistä tietoisuutta raskaudenaikaisesta alkoholinkäytöstä asiallisesti ja syyllistämättä, sanoo Alkon vastuullisuuspäällikkö Marja Aho  tiedotteessa.

Toiminnanjohtaja Susanna Hintsala  Kehitysvammaliitosta puolestaan muistuttaa, että pienikin alkoholimäärä raskausaikana voi aiheuttaa sikiövaurioita.

– Valitsemalla täysraittiuden odottava äiti suojaa lastaan. Tarvitsemme laajaa yhteistyötä tämän viestin perille saamiseksi kaikille raskautta suunnitteleville.

S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho  kertoo, että kampanja alkaa tulla jo tutuksi niin myymälöille kuin asiakkaillekin. S-ryhmä on mukana kampanjassa nyt kolmatta vuotta.

–  Meillä on yli 1000 myymälää ympäri Suomen ja tämä pieni teko on tärkeä viesti. Mitä enemmän kampanja saa näkyvyyttä, sen parempi tälle tärkeälle asialle, Päällysaho sanoo.

Mikä FASD?

FASD (fetal alcohol spectrum disorders) tarkoittaa alkoholin aiheuttamien sikiövaurioiden laajaa kirjoa, Kehitysvammaliiton sivuilla kerrotaan.

Suomessa syntyy vuosittain 600–3 000 lasta, joilla on jonkinasteinen alkoholivaurio äidin päihteiden käytön takia, ja raskaudenaikainen alkoholinkäyttö onkin yksi merkittävimmistä kehitysvammaisuuden aiheuttajista länsimaissa.

Alkoholin aiheuttamat vauriot voivat näkyä vaikeuksina oppimisessa, sosiaalisessa vuorovaikutuksessa sekä oman käyttäytymisen säätelyssä.

Katso myös: Helsinkiläisäidin elämää FASD-diagnoosin kanssa:

Helsinkiläisäidin elämää FASD-diagnoosin kanssa 4:50
Tapasimme perheenäidin, jonka elämään on vaikuttanut hänen oman äitinsä raskauden aikainen alkoholin käyttö.

Lue myös:

    Uusimmat