Naisia houkuteltiin Suomeen prostituoiduiksi lupauksilla suuransioista – naisten rahat tililleen saanut mies pidätettiin epäiltynä ihmiskaupasta

Prostituoitu"Veronica": Arabimiehet hakanneet ja raiskanneet useita prostituoituja Suomessa 9:32

Helsingin poliisi on saanut valmiiksi suuren ihmiskauppakokonaisuuden esitutkinnan. Tapausta on tukittu viime vuoden kesästä saakka.

Videolla Rikospaikka selvittää prostituutiota Suomessa.

Alunperin tieto ihmiskauppatoiminnasta saatiin poliisin paljastavan tutkinnan kautta. Epäilynä on, että ulkomaalaisten muodostama ryhmittymä toi tai järjesti jonkun tuomaan ulkomailta Suomeen naisia, joiden tarkoituksena oli toimia prostituoituina. 

– Ryhmän käytössä oli useita prostituution harjoittamista varten vuokrattuja asuntoja muun muassa Helsingissä ja Vantaalla. Ryhmällä oli myös auto, jota käytettiin huolto- ja kotikäyntitarkoituksissa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Larkio Helsingin poliisilaitokselta.

Luvattiin suuria ansioita seksityöstä

Uhrien värväämisessä käytettiin poliisin mukaan hyväksi naisten turvatonta tilaa. Tämä johtui pääosin heidän huonosta taloudellisesta tilanteestaan kotimaissaan.

Uhreja erehdytettiin lupaamalla hyviä palkkioita escort-toiminnasta ja suuria ansioita seksityöstä. Suomessa uhreille oli järjestetty valmiiksi jo asunto ja seksin myynti-ilmoituksia oli laitettu eri seksisivustoille.

Uhrit olivat Suomessa keskimäärin yli kuukauden ja poistuivat sitten maasta. Poliisi on tavoittanut naiset ja kuulustellut heitä esitutkinnan aikana.

– Tähän kokonaisuuteen liittyy yhteensä kuusi rikoksen uhria. He olivat alisteisessa asemassa muun muassa kielitaidon puutteen tai rahattomuuden vuoksi, Larkio toteaa poliisin tiedotteessa.

Suomessa vartijoita, jotka valvoivat toimintaa

Poliisi epäilee, että toimintaa johti 37-vuotias ulkomaalainen mies, jolle uhrit tilittivät suurimman osan prostituutiolla tienaamistaan rahoista.

Mieheltä tavarikoitiin kiinnioton yhteydessä noin 24 000 euroa käteistä rahaa. Mies on edelleen vangittuna todennäköisin syin ihmiskaupasta epäiltynä.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että pääepäilty oli järjestänyt Suomeen myös niin kutsuttuja vartijoita, jotka valvoivat toimintaa. Myös heitä epäillään ihmiskaupasta.

– Näitä vartijoina toimineita miehiä on kaksi. Heidät on vapautettu tutkintavankeudesta, Larkio kertoo.

Useita henkilöitä epäillään hyväksikäytöstä

Asia siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan joulukuussa.

Poliisi epäilee kokonaisuuteen liittyen useita henkilöitä seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäytöstä. Seksin ostajia koskeva esitutkinta on erillinen kokonaisuus, jonka tutkinta jatkuu.

Lue myös:

    Uusimmat