Naiset saavat nyt kunnolla taklata

Urheilumaailmassa ei ole montaa lajia, missä naisille sallittaisiin taklaaminen.  Yksi harvinaisuus on rullaluistimien päällä harjoitettu kontaktilaji, Roller derby. Ensimmäinen Roller derby -seura perustettiin Helsinkiin viitisen vuotta sitten, ja nyt seuroja on eri puolella Suomea lähemmäs kaksikymmentä.

– Meille tulee koko ajan uusia yhteydenottoja, että pääseekö mukaan. Suomessa ja maailmalla perustetaan tasaisesti uusia joukkueita. Jopa muslimimaihin on tullut naisille joukkueita, mikä on hienoa, Jonna Ojala Helsinki Roller Derbystä kertoo.

Tästä Roller derbyssä on kyse:

Roller derbyssä kaksi viiden pelaajan joukkuetta on yhtä aikaa kentällä. Joukkueet kiertävät ympyrän mallista rataa varusteenaan rullaluistimet, suojat ja kypärä. Kummassakin joukkueessa on tähtikypärällä merkattu pisteidentekijä ja loput pelaajat toimivat blokkaajina eli taklaavana muodostelmana. Pisteidentekijä, eli jammeri, kerää joukkueelle pisteen, jos hän pääse luistelemaan blokin ohi. Suomessa on tällä hetkellä noin viisisataa Roller derbyn harrastajaa.

Helsinki Roller Derby on Suomen vanhin Roller Derby -seura ja Ojala on ollut mukana lähes koko ajan. Laji on syntynyt jo 1920-luvun Yhdysvalloissa, mutta sillä kesti pitkään valloittaa Suomi.

– En tiedä miksi tämä kehittyi juuri naisten lajiksi, mutta se on ihanaa, että tämä on naisten laji. Suomessa on yksi miesten seura, mutta se ei ole enää derby, vaan merby, Ojala naurahtaa.

Muutama kuukausi sitten Roller derbyn aloittanut Satu Huotari kiittelee lajin fyysisyyttä, nopeatempoisuutta ja sosiaalisuutta. Huotari myöntää, että vanhanaikaisilla luistimilla oli yllättävän hankala opetella pysymään pystyssä. 

Rajuista taklaamisista huolimatta, Huotari on selvinnyt vasta mustelmilla.

– On hyvä asia, että pääsee vähän purkamaan paineita ja taklaamaan, Huotari sanoo ja naurahtaa.





Lue myös:

    Uusimmat