Mainos

Nainen yritti tappaa veljensä naisystävän lesbohuhujen vuoksi – puukotti useita kertoja moralla huoltoaseman pihalla

Vuonna 1983 syntynyt nainen yritti tappaa veljensä naisystävän erikoisen kiistan päätteeksi viime vuonna Tervolassa, Lapissa. Rovaniemen hovioikeus piti voimassa naisen vankeusrangaistuksen eilen antamallaan päätöksellä.

Tapon yritykseen päättynyt tapahtumaketju alkoi viime vuoden maaliskuussa, kun uhriksi joutunut nainen sai puhelun. Naiselle kerrottiin, että hänen selkänsä takana oli puhuttu hänen olevan seksuaalisesti kiinnostunut naisista.

Nainen oli romani, ja tällaisten väitteiden esittäminen oli tässä kontekstissa tavatonta.

Oikeuden asiakirjojen mukaan nainen kuvaili puheita sellaisiksi, joita ”tummien kesken ei puhuta”. Myös tapauksessa tuomitun mukaan romanikulttuurissa oli tärkeää, ”ettei tällaiset asiat mene maailman korviin”.

Pippurisumutetta ja puukoniskuja

Pian nainen sai puhelun myös miesystävänsä siskolta, eli tapauksessa tuomitulta naiselta. 

Miesystävän sisko ehdotti naiselle tapaamista, sillä hän halusi keskustella naisen kanssa näistä sopimattomina pidetyistä asioista ja siitä, kuka huhuja oli levitellyt. 

Naiset tapasivatkin huoltoaseman pihalla Tervolassa iltasaikaan.

Heille tuli kuitenkin riitaa, kun uhri ei suostunut paljastamaan, kuka huhuista oli puhelimessa hänelle kertonut. Tilanne kärjistyi väkivallaksi, jonka yhteydessä uhri sumutti miesystävänsä siskoa pippurisumutteella.

Käsikähmässä yliotteen sai kuitenkin miesystävän sisko, joka repi uhria hiuksista ja löi tätä useita kertoja. Lisäksi tämä löi naista taskustaan ottamalla Mora-puukolla kolme kertaa. Puukotuksen seurauksena uhrin keuhkopussi vaurioitui niin, että se vaati leikkaushoitoa. 

Oikeudessa miesystävän sisko kiisti tarkoituksenaan olleen tappaa nainen. Oikeus kuitenkin katsoi, että tämän on täytynyt käsittää tekonsa varsin todennäköisenä seurauksena olevan uhrin kuolema.

Tabu teon motiivina

Oikeus katsoi, että koko tapaus oli saanut alkunsa uhrin seksuaalista suuntautumista koskevan huhun selvittämisestä. Sekä uhri että syytetty olivat kertoneet kyseessä olevan romanikulttuurissa kielletty puheenaihe.

Oikeus huomioi, että uhrilla oli yleisen elämänkokemuksen perusteella intressi selvittää perättömän huhun alkuunpanija. Tässä tapauksessa tapahtumasarjan aloitti kuitenkin naisen käly. Oikeus katsoi tämän syynä voineen olla kunniakäsitys.

– Romanikulttuurissa noudatettavat käytänteet ja perheen kunnian puolustaminen voivat olla syy sille, miksi [nainen] yhdessä veljensä kanssa on ryhtynyt tekoon. Asia on koskettanut [veljä], joka on [uhrin] miesystävä. Huhun selvittäminen ja sen leviämisen estäminen on ollut [miehen] ja myös [syytetyn] motiivi teolle, käräjäoikeus oli todennut.

Tapauksessa uhrin miesystävän väitettiin puhelimen kautta yllyttäneen siskoaan pahoinpitelyyn. Hovioikeuden mukaan tästä jäi järkevä epäily, joten se kumosi käräjäoikeuden tuomion miehen osalta.

Nainen tuomittiin 3 vuoden 10 kuukauden ehdottomaan vankeuteen tapon yrityksestä. Hänet myös velvoitettiin korvaamaan uhrille kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta 4000 euroa, kärsimyksestä 4000, pysyvästä kosmeettisesta haitasta 1000 euroa sekä pilaantuneista vaatteista 600 euroa. 

Juttua tarkennettu 3.3. klo 8.49: Jutun selkiyttämiseksi tapahtuman osallisia on tarkennettu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.