Nainen, tiesitkö? Kainaloonkin voi saada hiivatulehduksen

Hiivatulehdus on monelle naiselle tuttu alapään vaiva. Kutinaa ja epämukavuutta aiheuttava hiiva voi kuitenkin iskeä myös muualle – kuten kainaloihin, vinkkaa Huffington Post.

TIESITKÖ? Hiivaa elää luonnollisesti ihmisen iholla, eikä siitä välttämättä ole haittaa. 

Hiivainfektiolla tarkoitetaan yleensä Candida albicans -nimisen hiivan aiheuttamaa tulehdusta. Se voi ilmetä esimerkiksi nivustaipeessa, pakaravaossa, kainalossa ja jopa kynsivalleissa ja kynsissä.

Hiivaa elää luonnollisesti ihmisen iholla, eikä siitä välttämättä ole haittaa. Joskus hiiva voi kuitenkin lisääntyä hallitsemattomasti ja johtaa esimerkiksi ihottumaan. Kainalossa hiiva saa ihon punoittamaan. Infektiolla on yleensä tarkasti näkyvät rajat, jonka ulkopuolelta voi kuitenkin löytyä punaisia pisteitä, niin sanottuja satelliitteja. Hiiva myös kutiaa.

Jos hiivan aiheuttamia oireita on ensimmäistä kertaa tai niitä tulee alle 16-vuotiaalle, on syytä mennä lääkäriin. Myös toistuviin hiivatulehduksiin kannattaa etsiä syy. Lääkäriin on mentävä myös, jos itsehoito ei lievitä oireita kolmessa vuorokaudessa, oireet eivät parane viikossa tai ne pahenevat hoidosta huolimatta.

***

2:32

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja