Nainen, tämä on pahin virheesi alusvaateostoksilla

Liian pieni kuppikoko, liian iso ympärysmitta. Kaikki Studio55.fin haastattelemat alusvaateasiantuntijat nimesivät yhden naisten alusvaatemokan ylitse muiden.

– 80 prosenttia naisista käyttää väärän kokoisia rintaliivejä, Patrician suunnittelija Evelin Kiirend pamauttaa.

Eikä hän ole teoriansa kanssa yksin: alusvaatteiden asiantuntijat Changelta, Funky Ladylta ja Stockmannilta ovat samaa mieltä.

– Monille naisille tulee yllätyksenä, että heidän rintansa ovatkin yli kaksi kuppikokoa suuremmat kuin he ovat luulleet, Kiirend sanoo.

– "Hyvänen aika! Meneekö mulle tämmöiset!", ketjujohtaja Marjo Topi Changelta kuvailee naisten reaktioita sovituskopissa.

Koko vaihtelee liiveittäin

Nyt pitäisi varmaan hävetä.

– Kyllä tämä on kaikkien naisten ongelma, ei vain suomalaisten. Sanotaan, että Ranskassa ostetaan paljon alusvaatteita – joo, niin varmaan, vääränkokoisia, Funky Ladyn omistaja Saara Salmenkallio lohduttaa.

Salmenkallion mukaan on virhe ostaa rintaliivejä ilman ammattilaisen apua.

– Liivejä ei joko soviteta tai sovitetaan huonosti. Malleja ja kokoja on niin paljon, ettei niistä pysty itse katsomaan, mikä sopii.

Matkassa on vielä muitakin ongelmia.

– Saman naisen rinnat voivat kuulua eri liiveissä eri kokoon riippuen mallista, materiaalista, koosta ja kupin leikkauksesta. Jokin lähtökohta tietysti on, mutta rintsikoita ei kannata napata sokeasti, Stockmannin alusvaateosaston myyjä Tiina Ojantausta sanoo.

Näin selvität kokosi

Miten oikea koko sitten selviää? Mittaamalla ympärysmitta rinnan alta ja kuppikoko rinnan päältä.

– Rinnan täytyy mahtua kuppiin kokonaan, se ei saa pursuta yli. Kaarituellisissa liiveissä kaaren tulee kulkea rinnan alla koko rinnan alueelta. Ympärysmitta on liian löysä, jos nostettaessa kädet ylös kaarituki nousee pois paikoiltaan ja rinta pulpahtaa ulos. Silloin liivit eivät kannattele povea, Topi selittää.

Erikoisliikkeessä myyjä mittaa asiakkaan mitat, jotta ne tulevat taatusti oikein.

– Meillä on kalliimpaa, mutta myös hitsin paljon parempaa. Monet asiakkaat eivät saa lähtiessään hymyä suupielistä irti. Kannattaa ostaa edes kerran vuodessa alusvaateliikkeestä yhdet laadukkaat liivit, jotka kestävät monta vuotta, Salmenkallio kehottaa.

Rintaliivit luovat figuurin

Kun rintaliivit ovat oikean kokoiset, vartalon keskikohta, vyötärö, ryhti ja rinnat asettuvat paikoilleen.

– Koko figuuri muuttuu. Ei sellaista saa aikaan kuin oikeilla rintaliiveillä, Topi sanoo.

Stockmannilta muistutetaan, että oikeankokoisilla liiveillä on myös terveysvaikutuksia: niska- ja hartiavaivat helpottavat.

– Kyllä rintaliivien huomioiminen kuuluu ehdottomasti pukeutumiseen. Vaatetuksemme on nykyään niin stretchiä ja tyköistuvaa, että huonojen liivien kanssa hyväkin vaate näyttää kauhealta, Salmenkallio lopettaa.

Piia Simola/Studio55.fi

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja