Nainen tallentui Range Roverin ratissa kameratolppaan ja joutui verokarhun hampaisiin

Suomessa asuva nainen käytti muutaman kerran Viroon rekisteröityä autoa. Oikeus tuomitsi hänet veropetoksesta ja määräsi maksamaan valtiolle 8 360 euroa autoveroja.

Verokarhu ryhtyi jahtaamaan virolaistaustaista naista, kun hän sai ylinopeudesta rikesakon kameratolpasta tammikuussa 2020. Automaattivalvonnan nappaamassa kuvassa nainen ajoi Range Rover Evoque -merkkistä henkilöautoa, joka oli Viron rekisterikilvissä.

Tapahtuma-aikaan viisikymppinen virolaistaustainen nainen asui vakituisesti Suomessa. Nainen kertoi, että auto on hänen puolisonsa.

Puoliso kuitenkin kiisti asian Verohallinnolle ja ilmoitti, ettei ole käyttänyt kyseistä autoa. Nyt nainen kertoi verottajalle, että oli hankkinut aiemmin auton Englannissa asuvalle tyttärelleen, joka käytti sitä käydessään Suomessa.

Verokarhu ei hellittänyt

Ristiriitaiset kertomukset saivat nälkäisen verokarhun kiinnostuksen vahvistumaan. Alkoi näyttää siltä, että nainen vältteli autoverojen maksamista.

Nainen joutui syyniin, hänen tilinsä ja auton historia tutkittiin.

Huomattiin, että nainen oli myynyt oman autonsa marraskuussa 2019, jolloin hänen pihallaan oli seissyt enää tämä tyttären autoksi väitetty Range Rover.

Tästä huolimatta naisen omalta ja hänen yrityksensä tileiltä oli ostettu polttoainetta kymmenen kertaa. Lisäksi auton kaikki maksut olivat menneet naisen tililtä ja nainen oli merkitty myös auton yhdeksi haltijaksi.

Nainen selitti autoa edelleen valmistujaislahjaksi tyttärelleen ja väitti muiden perheenjäsentensä tankanneen hänen korteillaan.

Nainen kuitenkin tunnusti käyttäneensä autoa viisi kertaa, osalla kerroista hän istui tosin vain auton kyydissä.

Verot Suomen hintojen mukaan

Viron kilvissä ollut Range Rover myytiin pois maaliskuussa 2020. Auton kauppahinta Virossa oli 12 500 euroa.

Suomalainen verokarhu kuitenkin totesi, ettei autovero määräydy sen mukaan, minkä hinnan autosta saa sen rekisteröintimaassa. Suomessa autosta olisi verokarhun selvitysten perusteella saanut myyntihetkellä 27 500 euroa, josta määrästä 8 360 euroa olisi ollut veroa.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus yhtyi verottajan näkemykseen ja tuomitsi naisen veropetoksesta 80 päiväsakkoon. 

– Menettelyssä on kysymys niin sanotusta passiivisesta veropetoksesta, jossa verovelvollisen olisi tullut oma-aloitteisesti tehdä autoveroilmoitus ja suorittaa autoveroa auton käyttöönotosta, oikeus totesi tuomiossaan.

Lisäksi oikeus määräsi naisen maksamaan vältetyt verot valtiolle.

Lue myös:

    Uusimmat