Nainen sai järkyttävät palovammat uuninpesuaineesta – kehottaa lukemaan purkkien varoitustekstit: "Varoitus on siinä hyvästä syystä"

Atooppinen ihottuma vaikuttaa pahimmillaan koko elämään 0:41
Suomalaisista 25–30 prosentilla on jossakin elämänsä vaiheessa atooppisen ihottuman oireita. Atooppinen iho vaikuttaa pahimmillaan koko elämään. 

Nuoren naisen käteen päätyi uuninpuhdistusainetta, joka syövytti ihon rakkuloille. Lopulta käteen tehtiin ihonsiirto. Nyt nainen haluaakin varoittaa muita pesuaineiden vaaroista, kertoo The Sun.

25-vuotias Becky Page sai erittäin kivuliaan ja näkyvän muistutuksen siitä, kuinka varoitusetiketit kannattaa lukea huolella – ne on lisätty tuotteisiin syystä. 

Siivoushulluksi itseään tituleeraava nainen oli puhdistamassa uunia, kun hän hipaisi vahingossa puhdistusainetta iholleen. Hän kohautti tilanteelle vain olkapäitään ja jatkoi uuninsa puunaamista.

– Tunsin, että ainetta joutui iholleni, mutta koska se ei pistellyt ja sitä joutui iholleni vain niin vähän, päätin vain pyyhkäistä sen nopeasti pois, nainen muistelee.

Ihon turvotus tai punoitus ei vielä säikäyttänyt

Nainen huomasi nukkumaan mennessään, että iho oli turvonnut ja punainen. Hän kuitenkin ajatteli, että iho on rauhoittunut aamuun mennessä, eikä siksi reagoinut asiaan mitenkään. Seuraukset olivat kuitenkin karmaisevat.

– Seuraavana päivänä käteni oli palanut ja vamma oli pääsiäismunan kokoinen, nainen vertaa.

Vaikka käsi oli alkanut selkeästi oireilemaan, Becky ei vieläkään lähtenyt lääkärin pakeille. Hän huuhteli kätensä suihkussa hanan alla ja peitteli rakkulat vedenkestävällä harsolla. Sen jälkeen nainen jatkoi tavallista arkeaan.

Pesuaine poltti viikossa ihon lihaskudosta ja hermopäitä

Neljä päivää myöhemmin Beckyn työkaveri huomautti hänelle käsissä olevista palovammoista, jotka olivat alkaneet vähitellen mustua. Koska vammat olivat niin kipeän näköiset, työkaveri kehotti Beckyn hakeutumaan lääkäriin varmuuden vuoksi.

– Kun näin käteni mustuvan, mietin, että nyt olen tehnyt jotain todella pahaa kädelleni.

Lääkärit tekivät naiselle pH-testin ja havaitsivat, että puhdistusainetta oli edelleen naisen iholla. Sairaalassa palovammoja yritettiin huuhdella parin tunnin ajan, turhaan.

Puhdistusaine oli polttanut naisen kättä tuhoisin seurauksin. Pesuaine oli syövyttänyt ihon alla olevia kudoksia ja polttanut hermopäitä. Ihoon tulleiden vaurioiden vuoksi Becky ei ollut tajunnut tilanteen vakavuutta, sillä palaneella alueella ei ollut enää tuntoa.

– Ihoni oli palanut ainakin viiden päivän ajan, Becky kertaa huono-onnista sattumustaan.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Iho oli mädäntynyt – käteen jouduttiin tehdä ihonsiirto

Ihon alue oli niin pahoin vaurioitunut, että Becky jouduttiin siirtämään palovammayksikköön, jossa naiselle annettiin kaksi vaihtoehtoa: joko käsi yritetään saada kuntoon siteiden avulla tai käteen tehdään ihosiirto.

Koska sitein tehty korjaus olisi ollut epävarma, Becky päätyi ihosiirrännäisiin. Kirurgit poistivat toimenpiteiden aikana mädäntyneen ihon, minkä jälkeen käteen siirrettiin ihoa Beckyn lonkasta.

– En tuntenut kädessäni minkäänlaista kipua toimenpiteen aikana. Ihonsiirto lonkasta sattui enemmän, nainen kuvaili hänelle tehtyä leikkausta.

Kirurgin mukaan operoidun alueen tatuoiminen on mahdollista, kun arvet ovat parantuneet. Becky tosin ei ole vielä varma, haluaako koskaan peittää arpensa.

Tarinan opetus: lue varoitustekstit

Becky oli käyttänyt samaa uunipuhdistusainetta yhdeksän vuotta, eikä hänellä ole ollut koskaan pesuaineen kanssa minkäänlaisia ongelmia. Ehkä juuri siksi, ettei ainetta ollut aiemmin joutunut naisen iholle.

Vaikka nainen olikin tietoinen pesuaineen sisältävän haitallisia aineita, hän jätti varoitustekstit täysin huomioitta.

– Purkki oli kauttaaltaan täynnä varoituksia siitä, että ainetta ei saa päätyä iholle, Becky muistelee.

"Varoitus on siinä hyvästä syystä"

Nyt Becky kehottaakin kaikkia siivousintoilijoita lukemaan puhdistusainepurkkien kyljissä olevat varoitustekstit huolella sekä käyttämään asianmukaista suojavarustusta, kuten suojakäsineitä. Monet vahvat pesuaineet sisältävät erilaisia kemikaaleja, jotka voivat aiheuttaa vahingollisia joutuessaan kosketuksiin ihon kanssa.

Esimerkiksi natriumhydroksidin kanssa tulisi noudattaa tarkkaa varovaisuutta. Jos ainetta päätyy syystä tai toisesta iholle, alue tulee huuhdella kylmällä vedellä erittäin huolellisesti ja mahdollisimman nopeasti.

– On jotenkin outoa, etten ollut tarpeeksi varovainen. Jos varoitustekstissä käsketään huuhtoa iholle päätynyt aine pois, varoitus on siinä hyvästä syystä, nainen toteaa jälkiviisaana.

Kaikesta huolimatta nainen aikoo jatkossakin käyttää samaista uuninpesuainetta, mutta hieman varovaisemmin.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!


Lue myös:

    Uusimmat