Uunin puhdistus

Uunin likaantumisen ennaltaehkäisyssä on itua

- Käytä tilavaa uunivuokaa ja jätä kiehumisvaraa 3-4 cm. Peitä astia kannella tai foliolla ennen uuniin laittamista tai viimeistään, kun ruoan pinta on saanut sopivasti väriä. - Vältä tarpeettoman korkeaa lämpötilaa, sillä liian korkeassa lämpötilassa ruoka kiehuu voimakkaasti ja roiskuu uunitilaan. Korkea lämpötila ei nopeuta kuitenkaan ruoan kypsymistä. - Laita kinkku uuniritilän päälle ja uunipannu ritilän alle, alimmalle kannattimelle. - Leivinpeltien ja uunipannun likaantumista ennaltaehkäiset käyttämällä paistopusseja, -kelmuja tai leivinpaperia.

Uunin puhdistuksessa eri keinoja

- Helpommin lika irtoaa, kun puhdistat uunin kostealla pyyhkeellä heti käytön jälkeen, unohtamatta luukkua. Käytä tarvittaessa pehmeää harjaa ja astianpesu- tai mäntysuopaliuosta. - Tee perusteellinen puhdistus levittämällä uunin pohjalle, seinämiin, luukkuun ja kattoon mäntysuopaa. Lian irtoamista voit tehostaa liotuksella tai kuumentamalla uuni 50 - 70 asteeseen, jolloin suopa alkaa kuplia.- Anna uunin jäähtyä ennen harjalla pesemistä. Huuhtelukertoja vaaditaan useita, mikä on työlästä. Vanha tuttu mäntysuopaliuos on todettu Työtehoseuran tutkimuksissa tehokkaaksi vaihtoehdoksi. Lisäksi se on halpa ja ympäristöystävällinen ja sopii kaikkien uunien puhdistamiseen. - Varsinaisilla uuninpuhdistusaineilla puhdistus sujuu melko nopeasti ja kevyesti, mutta ne ovat vahvasti emäksisiä ja ympäristöä kuormittavia.

Uuninpuhdistusaineita ei saa käyttää katalyyttisesti puhdistuvaan uuniin. Käytettäessä on noudatettava tarkoin käyttöohjetta. Katalyyttisesti puhdistuva uunipinta puhdistuu rasvaliasta "itsestään" uunin lämpötilan ollessa yli 200 astetta. Muuten uuni puhdistetaan kuten sileää emalia oleva uuni.

(MTV3-Työtehoseura)

Lue myös:

    Uusimmat