Nainen heitti tulikuumaa vettä sairaanhoitajan päälle Siuntiossa

Suuttunut nainen haki vedenkeittimen ja heitti kuumaa vettä sairaanhoitajan päälle Siuntiossa vuonna 2020. 

Sairaanhoitajat olivat kertoneet naiselle päihdekuntoutuksen lopettamisesta ja pyysivät tätä poistumaan kuntoutuslaitoksen tiloista. Tämän jälkeen he olivat jääneet seuraamaan pakkaamista ja vahtimaan, ettei laitoksen omaisuutta rikota.

Hoitajat kokevat väkivaltaa ja uhkailua myös vapaa-ajallaan – ""Huomaat Prisman parkkipaikalla, että joku seuraa" 0:30
Tällaista uhkailua ja väkivaltaa hoitajat kokevat myös vapaa-ajallaan: "Joku seuraa Prisman parkkipaikalla tai lähettää satoja viestejä, on yhteydessä kotiin, puolisoon, työnantajiin".

Kasvot ja ylävartalo paloivat

Pakkaamisen aikana nainen kävi useamman kerran keittiössä ja eräällä kerralla hän palasi vedenkeittimen kanssa ja viskasi sisällön sairaanhoitajan päälle.

Uhri sai laaja-alaisia palovammoja kasvojen ja ylävartalon alueelle ja hänelle diagnosoitiin sopeutumishäiriö. Palovammat eivät kuitenkaan vaatineet sairaalahoitoa.

Tämän jälkeen huoneessa pakannut nainen oli paiskannut tuolin ikkunasta ja poistunut sitä kautta ulos. Paikalle tullut poliisi otti hänet kiinni.

Oikeudessa pohdittiin syyntakeisuuden selvittämistä

Naisen katsottiin suuttuneen hoidon päättämisestä ja pikaistuksissaan heittäneen hoitajan päälle kuumaa vettä. Nainen itse oli kertonut säikähtäneensä hoitajien vihamielistä käytöstä, mutta tätä ei muu näyttö tukenut.

Oikeudessa pohdittiin myös autismin kirjoon kuuluneen ja mielenterveyden vaikeuksista kärsineen syytetyn syyntakeisuutta. Nainen oli itse pyytänyt sen selvittämistä. Oikeus tuli siihen tulokseen, että naisen häiriöillä tai vaivoilla ei ollut vaikutusta naisen kyvylle säädellä käyttäytymistään ja ymmärtää tekonsa merkitys.

Vuonna 1989 syntynyt nainen tuomittiin pahoinpitelystä vuoden ehdolliseen vankeuteen. Oikeus katsoi, että teon moitittavuutta lisäsi teon kohdistuminen työtehtäväänsä hoitaneeseen mielisairaanhoitajaan, joka ei ollut antanut syytä tekoon. Hänellä ei teon yllätyksellisyyden vuoksi ollut mahdollisuutta puolustautua.

Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan uhrille 4 000 euron korvaukset tilapäisestä haitasta.

Hoitajien kohtaama väkivalta yleistyy ja raaistuu – mistä apu? 9:10

Lue myös:

    Uusimmat