Nainen ei koskaan levittänyt aurinkorasvaa kaulalleen – karmea näky 92-vuotiaana

Tällaisia ovat ihosyövän oireet 2:14
Huolestuttaako ihomuutos? Videolla kerrotaan, mitkä oireet kertovat ihosyövästä.

Amerikkalainen ihotautilääkäri jakoi somessa kuvan, joka havainnollistaa osuvasti, mitä auringolta suojautumisen laiminlyönnistä voi seurata.

Aurinkorasvan merkitystä ultraviolettisäteilyltä suojautumisessa ei turhaan toitoteta, osoittaa ihotautilääkäri Avi Bittermanin Twitterissä jakama kuva.

Kuvan 92-vuotias nainen oli yli neljän vuosikymmenen ajan käyttänyt UV-säteilyltä suojaavaa voidetta kasvoillaan, muttei kaulallaan. Ero kasvojen ja kaulan ihossa on huomattava.

Jos julkaisu ei näy, voit avata sen tästä.

Varoitus on selvästi resonoinut somekansassa kesän jälkeen. Vain viikossa Bittermanin julkaisu on kerännyt lähes 240 000 tykkäystä ja yli 30 000 uudelleentwiittausta. Twiitistä ovat uutisoineet muun muassa Independent sekä Newsweek.

Kuva on alun perin julkaistu Journal of the European Academy of Dermatology and Venerology -lehdessä vuonna 2021. Itävaltalaislääkärin kirjoittamassa artikkelissa kerrotaan, että tutkimuksissa havaittiin myös "hätkähdyttävä ero" auringon aiheuttamissa vahingoissa naisen kaulan ja kasvojen iholla.

Älä luota pelkkään aurinkorasvaan

UV-säteily vanhentaa ihoa aiheuttaen ryppyjä, värimuutoksia ja sidekudoksen rappeutumista. Runsas auringossa oleskelu ilman asianmukaista suojaa kasvattaa ihosyövän riskiä.

Parhaan suojan auringolta antaa peittävä vaatetus, joka estää UV-säteilyä pääsemästä iholle. Aurinkovoiteet puolestaan sisältävät suoja-aineita, jotka vähentävät iholle tulevaa säteilyä.

Suurikaan suojakerroin ei kuitenkaan anna täydellistä suojaa UV-säteilyä vastaan eikä aurinkovoiteita tulisi käyttää auringossa oleskelua pidentääkseen. Kesäpäivinä tai aurinkolomilla keskipäivän paahdetta tulisi paeta varjoon tai sisätiloihin.

Karut kuvat auringon aiheuttamista vaurioista – katso alla olevalta videolta, miltä iho näyttää pinnan alta.

Lue myös:

    Uusimmat