Mainos

Näin viranomaiset hyödyntävät autokameroiden materiaalia Suomessa

Esimerkiksi itänaapuriimme verrattuna, ajon aikana tapahtumia tallentavia kameroita on Suomessa käytössä melko vähän. Autokameroiden tallentamaa kuvaa on kuitenkin jo käytetty tutkinnan tukena Suomessakin.

Liikennevakuutuskeskuksesta kerrotaan, että autokameroiden kuvia on käytetty joidenkin vahinkotapausten selvittelyssä.

– Joitakin yksittäistapauksia on, joissa näitä kuvia on tarjottu ja käytetty myös, kertoo korvauspäällikkö Antti Tuulensuu Liikennevakuutuskeskuksesta.

Vahinkotapauksessa videot ovat olleet osa todistusaineistoa.

– Ne ovat pääasiassa tukeneet muuta näyttöä, eikä videomateriaalilla ole ollut dramaattista vaikutusta vahingon selvittelyyn vakuutusyhtiössä, kertoo Tuulensuu.

Kameroiden tallentamaa kuvaa on tarjottu poliisillekin todistusaineistoksi. Tosin suurta apua niistä ei vielä ole ollut. 

-Materiaali on ollut epätarkkaa ja kuva tärisee niin pahasti, ettei esimerkiksi rekisterinumeroista saa selvää, mutta kyllähän niistä saa yleisen käsityksen tapahtumista, pohdiskelee poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, komisario Dennis Pasterstein.

Poliisi itse kuvaa jatkuvasti liikennettä autoihinsa asennetuilla kameroilla, ja materiaalia on käytetty esimerkiksi takaa-ajotapausten tutkinnassa.

Sekä Liikenneturva että poliisi nostaa esiin sen, että autokameroista saadaan jokatapauksessa loistavaa opetusmateriaalia.

Suomalaista liikennekuvaa on tosin tallennettu ja levitettykin, mutta useat pätkät on kuvattu kännykkäkameralla. Paljon huomiota ovat herättäneet ainakin vaarallinen ohitus ja raivostuttava porolauma tiellä, jota on katsottu pian miljoona kertaa.

Suomessa ei tarvita autokameroita?

Kameroita ei saa autoihin lisävarusteina, vaan ne on aina itse erikseen ostettava ja asennettava.

– Autoissa on kyllä pysäköintikameroita ja pimeänäköavustimia, mutta mikään niistä ei tallenna liikenteen tapahtumia ajon aikana, kertoo Autotuojat ry:n tekninen asiantuntija Sami Peuranen.

Tieliikennelain kokonaisuudistus on vireillä, mutta autokamerat eivät saa siellä erityistä huomiota.

– Kameroihin pätee sama kuin kaikkiin autoon asennettaviin laitteisiin: ne eivät saa haitata kuljettajaa eikä häiritä näkökenttää, sanoo liikenneneuvos Kimmo Kiiski liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Poliisilla ei ole mitään kameroita vastaan, kun tosiaan pitää mielessä sen, ettei ne haittaa näkökenttää.

Se, että autokameroihin ja niiden kuvaamaan materiaaliin törmää Suomessa vielä harvoin, saattaa johtua asiantuntijoiden mielestä siitä, etteivät ihmiset Suomessa tunne tarvitsevansa niitä oman oikeusturvansa tai vakuutuskäytäntöjen vuoksi. 

Mitä mieltä sinä olet? Miksi asensit autoosi kameran - tai miksi et koe, että sellainen olisi hyödyllinen? Kerro meille MTV Uutisten Facebook-ryhmässä tai osoitteeseen uutiset@mtv.fi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.