Näin viisaudenhammas poistetaan – sattuuko se?
Viisaudenhampaan poistoon ei pidä mennä ennen kuin suusta on otettu röntgenkuva. Itse toimenpiteessä ei tarvitse pelätä kipua, sillä se tehdään paikallispuudutuksessa.
Ennen viisaudenhampaan poistoa pitää aina ottaa leuoista röntgenkuva. Se on ainoa keino nähdä hammasta ympäröivä anatomia ja määrittää hampaan poiston vaikeusaste.
– Viisaudenhampaiden juurten muoto ja lukumäärä on hyvin vaihteleva. Yläleuassa pitää tietää myös hampaan juurten suhde poskionteloon. Alaleuassa taas äärimmäisen tärkeä rakenne on alaleuan hermokanava, joka kulkee viisaudenhampaan juuren kärjen tienoilla, joskus jopa juuren lävitse, dosentti, suukirurgian erikoishammaslääkäri ja viisaudenhampaan Käypä hoito -suosituksen laatineen työryhmän puheenjohtaja Irja Ventä sanoo.
Röntgenkuvan perusteella potilas ohjataan oikeaan hoitopaikkaan: hammaslääkärille, erikoishammaslääkärille tai joskus harvoin jopa sairaalahoitoon.
– Jos viisaudenhammas on puhjennut kokonaan, sen voi useimmiten poistaa pihdeillä. Helpoimmillaan puhjenneen yläviisaudenhampaan poistaa alle minuutissa. Vaikeampaan poistoon voi mennä kokonainen tunti. Joskus tarvitaan myös leikkausta.
Jos viisaudenhampaat ovat puhkeamattomat tai puhjenneet vain osittain, ne poistetaan aina leikkaamalla.
– Kallellaan oleva tai poikittain makaava hammas pitää paloitella poralla osiin, jotta se mahtuu aukosta ulos. Toisin kuin esimerkiksi Saksassa aikaisemmin, Suomessa ei käytetä talttaa tai vasaraa hampaiden halkaisuun.
Sattuuko se?
Suomessa lähes kaikki viisaudenhampaat poistetaan paikallispuudutuksessa.
– Silloin ei satu. Vain puudutteen ruiskuttaminen pistää hiukan, Ventä sanoo.
Yleensä viisaudenhampaat poistetaan yksi kerrallaan. Kirurgin vastaanotolla saman posken ylä- ja alaviisaudenhampaat tosin poistetaan usein yhtä aikaa.
– Jos niin potilaan kanssa sovitaan, voidaan poistaa kaikki neljäkin samalla kertaa.
Joskus poiston aikana ilmenee jotakin niin odottamatonta, että toimenpide joudutaan keskeyttämään.
– Esimerkiksi koukkupäinen juurenkärki voi katketa niin, ettei sitä saada pois. Silloin haava suljetaan, määrätään tarvittavat reseptit – ehkä antibiootti ja kipulääke – ja tehdään lähete erikoishammaslääkärille. Jatkotoimenpiteillä ei useinkaan ole kiire, vaan uusi toimenpide voidaan tehdä parinkin viikon päästä, Ventä kertoo.
Oireetonkin suun tulehdus voi olla vaarallinen
Hammaslääkäri Karri Åberg puhui hammaslääkäripelosta ja suun terveyden vaikutuksesta yleisterveyteen Hyvää Elämää -ohjelmassa huhtikuussa 2017. Lue, miksi hammaslääkäriä ei ole syytä pelätä ja miten oireetonkin suun tulehdus voi johtaa vaarallisiin seurauksiin.

Uusimmat
-
18:48
Lasten harrastuksia rajoitettiin koronan nimissä marraskuun lopussa – merkittävä vaikutus tartuntamääriin
-
18:42
Koronarokotteesta tehty Suomessa 32 haittavaikutusilmoitusta, joukossa vakava allerginen reaktio – THL: Yllättäviä ongelmia ei ole ilmennyt
-
18:38
Stina Nilssonin valmentajalta erikoinen teoria floppikisan jälkeen: "Olisi erilaista, jos olisit tavallinen tyttö, joka aloitti ampumahiihdon 27-vuotiaana"
-
18:36
FC Barcelonaa koskeva iso äänestys siirtyy – taustalla riitatilanne, joka johti Lionel Messin radikaaliin ilmoitukseen
-
18:31
Galaksista löytyi uusi aurinkokunta, joka on lähes yhtä vanha kuin maailmankaikkeus – video näyttää yhden universumin vanhimmista kiviplaneetoista
-
18:19
Juho Hänninen kovassa iskussa Tunturirallissa – Valtteri Bottas jäänyt jo yli minuutin
-
18:09
Jari Sarasvuo Mariskan koskettavan yllätyksen jälkeen: "Tänään olisi hyvä päivä vaikka kuolla"
-
18:05
Luonnon pakkastaidetta! Pekka Pouta ylistää Suomen ehkä kauneinta sääilmiötä, jota voi ihastella pitkään – "Tämä on suosikkini"
-
18:02
Rene Fasel väläyttää Valko-Venäjän kisaisännyyden perumista – Latvialta uusi esitys kevään MM-kiekon pelaamisesta
-
17:58
Lakiin jäänyt porsaanreikä mahdollistaa "yksittäisen henkilön kohtuuttoman hyödyn" – hallitus haluaa korjauksen pikavauhdilla
-
17:47
Ministeriö kunnille: Koronarokotukset annettava heti kun voi – illat ja viikonloput myös käyttöön
-
17:42
Valtteri Bottas otti kantaa paljon puhuttuun aiheeseen, likaisia temppuja Lewis Hamiltonille? – "Tiedän, että se ärsyttäisi häntä"
-
17:42
Superkirin tehnyt Ilkka Herola yllättyi vain hurjasta itseluottamuksestaan: "Tiesin ettei kukaan pysy perässä"
-
17:38
Miksi hoivakodin asukas saa koronarokotteen ennen omillaan asuvaa senioria? Näin asiantuntija perustelee
-
17:29
Indonesian rajun maanjäristyksen uhriluku kasvaa: Kuolleita 42 – ihmisiä loukussa raunioissa
-
17:25
Suomi saa ensi viikolla yli 10 000 rokoteannosta suunniteltua vähemmän – Suomen lisäksi useat Euroopan maat vakavasti huolissaan tilanteesta
-
17:14
Espoolaisessa hoivakodissa koronatartuntoja asukkailla ja työntekijöillä
-
17:05
Helena Ahti-Hallberg suree somessa rakasta koiraansa: "Jäljellä lohduton ikävä"
-
17:03
Huomio! S-ryhmän kananmunia vedetään myynnistä salmonellariskin takia
-
17:01
Jätä jauhelihat ostamatta – kun olet maistanut Katin makaronilaatikkoa, et kaipaa muuta: "Mehevä ja helppotekoinen"
-
Lataa lisää