Poliisi raahautui yli kilometrin matkan teinien pakoauton perässä ja kuoli vammoihinsa Britanniassa – murhasyytteiden lievennys tyrmistyttää paikallisia

Iso-Britanniassa kolme teini-ikäistä poikaa on tuomittu poliisin taposta. Ihmiset ovat olleet järkyttyneitä murhasyytteiden lievennyksestä, sillä surmatyöhön liittyi raakoja piirteitä. Poliisi oli raahautunut yli kilometrin narussa teinien auton perässä.

Viime vuoden lokakuussa 28-vuotias poliisi Andrew Harper ja hänen kollegansa saivat vuoronsa lopulla hälytyksen teineistä, jotka olivat varastaneet mönkijän erään talon pihasta Bradfield Southendin kylässä, Berkshiren maakunnassa.

Kolme nuorta olivat vetäneet varastamaansa mönkijää narussa autonsa perässä, kun poliisien partioauto oli tullut heitä vastaan metsätiellä iltahämärällä, kertovat muun muassa The Telegraph ja Sky News.

Harper oli astunut ulos ja meni teinien auton luokse jalan. Toinen poliiseista oli jäänyt partioauton kuskin paikalle.  

Kun Harper oli teinien auton vieressä, teinit lähtivät kiihdyttämään pois paikalta. Mönkijä jäi tien reunaan.

Autossa ollut poliisi joutui jäämään peruuttelemaan kapealle metsätielle, ennen kuin pystyi lähtemään takaa-ajoon.

Raahautui 1,5 kilometriä narussa auton perässä

Poliisiauton konepeltikameraan tallentui, kuinka hän lähti seuraamaan teinien reittiä. Myöhemmin nauhoituksesta pystyttiin näkemään, miten Harperin tavaroita ja luotiliivit olivat jääneet matkan varrelle.

Noin 1,5 kilometrin matkan jälkeen partioautoa ajanut poliisi huomasi tienreunassa makaavan henkilön ja tunnisti hänet virkaveljekseen Harperiksi.

Harper oli sotkeutunut mönkijän kuljetusta varten kiinnitetyssä köyteen ja raahautunut pakoauton perässä koko tuon matkan. Hänellä oli vakavia vammoja, ja hänet todettiin kuolleeksi paikan päällä.

Autolla paenneet teinit otettiin kiinni jonkin ajan päästä helikopterin avustuksella.

"Jos olisin tiennyt, olisin pysäyttänyt auton"

Auton kuljettaja oli 19-vuotias ja matkustajat 18-vuotiaita. He kertoivat kuulusteluissa, että poliisi oli sotkeutunut naruun vahingossa, eivätkä pakenevat nuoret tienneet hänen roikkuneen auton perässä.

– Jos olisin tiennyt, olisin pysäyttänyt auton ja yrittänyt pelastaa hänet, pakoauton kuljettaja sanoi.

Poliisin tekninen tutkinta kuitenkin oli eri mieltä. Tutkijoiden mukaan onnettomuuspaikan tutkinnassa oli ilmeistä, että Harperia oli tahallisesti heiluteltu tien toiselta puolelta toiselle tarkoituksena irrottaa hänet naruista sen sijaan, että nuoret olisivat pysähtyneet auttamaan.

Tutkijat pitivät myös epätodennäköisenä, ettei auton kuljettaja olisi huomannut 90-kiloisen Harperin roikkuvan auton perässä.

Oikeuden mukaan tahallisuudesta ei ollut riittävää näyttöä

Kaikki kolme poikaa tunnustivat varastaneensa mönkijän, ja pakoauton kuljettaja tunnusti aiheuttaneensa Harperin kuoleman. Hän kuitenkin kiisti teon tahallisuuden.

Syyttäjän vaatimat murhasyytteet kaatuivat lopulta oikeudessa ja heidät tuomittiin taposta.

Tuomio sai aikaan julkista tyrmistystä, koska ihmiset olivat järkyttyneitä teon raakuudesta, vaikka oikeuden mukaan ei voitu todistaa, että pojat tiesivät poliisin sotkeutuneen naruun raahautuvan heidän perässään.

Teinit esiintyivät naureskellen oikeudessa

Oikeudenkäynti on herättänyt raivoa Britanniassa myös poikien epäkunnioittavaksi tulkitun käytöksen vuoksi.

Teinit ovat muun muassa oikeudenkäyntiin saapuessaan naureskelleet sekä näyttäneet kieltä ja käsimerkkejä kameroille. He olivat aiemmin kanssakäymisessään poliisin kanssa uhonneet jokin päivä ajavansa poliisin päältä. Oikeuden mukaan aiempi uho ei kuitenkaan ollut todiste tässä tapauksessa.

Andrew Harperin leski kertoi medialle olevansa erittäin pettynyt teinien lieväksi kokemaansa tuomioon. Hän ja Harper olivat menneet naimisiin vain kuukautta aiemmin, ja olivat parin päivän päästä lähdössä häämatkalle.

Lue myös:

    Uusimmat