Näin venäläismedia on uutisoinut Ukrainan sodan vuosipäivästä – silmiinpistävä ero "erikoisoperaation" alkuun

Katso Itä Nyt -ohjelman parhaat palat! 7:06
Tasan vuosi sodan alkamisesta: Katso Itä Nyt -ohjelman parhaat palat ja mediakatsaus.

Venäjän joukkojen tunkeutumisesta Ukrainan maaperälle on kulunut tasan vuosi. Miten venäläismediassa on reagoitu sodan vuosipäivään?

Kiinnostavaa on se, että Venäjän tärkeimmät valtiolliset uutistoimistot eli Tass ja Interfax eivät tänä aamuna uutisoineet sodan vuosipäivästä mitään ja pääuutisten paikkaa dominoivat täysin muut aiheet. Esimerkiksi Interfaxilla puhuttiin koronaviruksesta ja lääkkeiden kallistumisesta Venäjällä.

Tassilla puolestaan pääuutisena oli, että Iso-Britannia laajentaa pakotteita Venäjää vastaan. Britannia on lisännyt mustalle listalleen 92 henkilöä ja yhteisöä, mukaan lukien Rosatomiin liittyvät henkilöt, uutisessa sanottiin.

Tilanne venäläismediassa oli tyystin toinen vuosi sitten, kun Venäjä aloitti niin kutsutun erikoisoperaationsa Ukrainassa. Silloin kaikki valtiolliset kanavat olivat tulvillaan uutisia siitä, miten Venäjän tehtävänä on vapauttaa Kiova natseista.

Kelaa ajassa taaksepäin: Näin nettisivut uutisoivat vuosi sitten Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan 1:29

Shokkiherätys: Näin eri uutismediat reagoivat dramaattisiin uutisiin tasan vuosi sitten.

"Voitto on meidän"

Tassilla on tänään kuitenkin ollut muutama isompi sotauutinen. Venäjän entinen presidentti ja nykyinen turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev sanoi, että Venäjä saavuttaa voiton Ukrainassa.

– Me kaikki haluamme sen tapahtuvan mahdollisimman pian, ja se päivä kyllä tulee. Otamme takaisin alueemme ja suojelemme kansaamme, joka on kärsinyt vuosien kansanmurhasta ja pommituksista. Voitto on meidän, Medvedev sanoi uutisen mukaan.

Ruusuinen kuva rintamalta

Toisessa Tassin uutisessa niin ikään Medvedev väittää, että on tärkeää työntää Venäjään kohdistuvat uhat mahdollisimman kauas, aina Puolan rajalle asti.

Medvedevin mukaan, jos uusnatseja ei poisteta vallasta Ukrainassa, he voivat pitkällä aikavälillä alkaa provosoida uutta maailmanlaajuista konfliktia.

– Tämän ei voida antaa tapahtua. Siksi on niin tärkeää saavuttaa kaikki sotilaallisen erikoisoperaation tavoitteet.

Venäjän entisen presidentin mukaan vasta kun Venäjä voittaa sodassa, kauan kaivattu maailmanrauha voidaan saavuttaa.

Muissa Venäjän valtionomisteisissa tiedotusvälineissä, kuten esimerkiksi Rossijskaja Gazetassa ja Izvestijassa on tänään, kuten monina muinakin päivinä, hehkutettu venäläisjoukkojen menestystä rintamalla.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Donetskin suunnalla on venäläisjoukot ovat tappaneet vuorokauden aikana ainakin 240 ukrainalaista sotilasta ja lisäksi tuhonneet kalustoa, uutisoi Izvestija. Venäläisten surkeasta sotamenestyksestä Ukrainassa ei luonnollisesti uutisoitu tänäänkään.

Lue myös:

    Uusimmat