Näin varaudut tulipaloon!

Taloyhtiön pelastussuunnitelmassa on varauduttava lähialueella tapahtuviin tulipaloihin tai muihin onnettomuustilanteisiin. Kun ulkona on myrkyllisiä kaasuja tai savua, asukkaiden oikea toiminta on keskeisessä osassa.

Asukkaan on tärkeää tietää, millainen ilmanvaihtojärjestelmä talossa on.

– Ilmanvaihtojärjestelmät ovat rakennuskohtaisia ja vaihtelevat esimerkiksi rakennuksen iän mukaan. Pelastussuunnitelma on oikea paikka kartoittaa taloyhtiön riskit ja antaa toimintaohjeita erilaisiin vaaratilanteisiin, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino toteaa.

– Taloyhtiön hallituksen on huolehdittava siitä, että pelastussuunnitelma on ajan tasalla. Asukkaille on myös tiedotettava pelastussuunnitelmasta, Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen puolestaan muistuttaa.

Näin varaudut onnettomuuteen

1. Tutustu huolellisesti kotitalosi pelastussuunnitelmaan. Selvitä, onko rakennuksessa:

– keskitetty koneellinen ilmanvaihto

– asuntokohtainen koneellinen ilmanvaihto

– painovoimainen ilmanvaihto.

Jos kotitalossasi on asuntokohtainen koneellinen ilmanvaihto, selvitä, kuinka se pysäytetään.

Jos kotitalossasi on painovoimainen ilmanvaihto, varaa kotiin ilmanvaihtoaukkojen tukkimiseen sopivia tarvikkeita, kuten esimerkiksi ilmastointi- tai maalarinteippiä.

2. Käy perheesi kanssa läpi erilaisia onnettomuustilanteita. Neuvo, kuinka lasten tulee toimia, jos he ovat onnettomuuden sattuessa yksin kotona.

Näin toimit, jos savu tai kaasu uhkaa levitä ulkoa sisälle

1. Pysyttele sisätiloissa.

2. Jos kotitalossasi on keskitetty koneellinen ilmanvaihto, sen pysäyttämisestä huolehtii pelastussuunnitelmassa määritelty henkilö, kuten suojelujohtaja.

Jos kotitalossasi on asuntokohtainen koneellinen ilmanvaihto, toimi pelastussuunnitelmassa annettujen ohjeiden mukaan laitteiston pysäyttämiseksi.

Jos kotitalossasi on painovoimainen ilmanvaihto, sulje asuntosi ovet, ikkunat, tuloilmaventtiilit ja ilmanvaihtoaukot. Tiivistä lisäksi ikkunoiden ja ovien raot esimerkiksi maalarinteipillä. Ilmanvaihtoaukot sijaitsevat tavallisesti ikkunoiden lähettyvillä.

3. Seuraa viranomaisten antamia ohjeita radiosta ja televisiosta.


Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tietojen mukaan vuoden ensimmäisen puoliskon aikana tulipaloissa oli heinäkuun alkuun mennessä kuollut 32 henkilöä. Tämän vuoden kuolemaan johtaneista tulipaloista on kerrostaloissa syttynyt 13, omakotitaloissa 7 sekä rivi- ja muissa pientaloissa 7. Vuosi on ollut poikkeuksellinen, sillä yleensä palokuolemia on eniten omakotitaloissa.


MTV3/Jokakoti

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja