Näin valitset puutarhakalusteet – katso vinkit

Polyrottinki, kovapuu vai metalli. Mikä olisi paras materiaali terassille, pihalle tai parvekkeelle? Puutarhakalusteita hankkiessa ostaja joutuu varsinaiseen kalusteviidakkoon.

Puutarhakalusteita hankittaessa mieti, mihin ne ovat tulossa. Joutuvatko kalusteet säiden armoille, vai saavatko ne olla sateelta suojassa?

Kalustemateriaalit ovat usein makuasioita, mutta jotkut materiaalit kestävät säiden vaihtelua paremmin kuin toiset.

Puu

Puu on puutarhakalusteiden yleisin materiaali. Puuta löytyy niin öljyttynä, painekyllästettynä, lämpökäsiteltynä kuin maalattunakin. 

Puu on mukavan lämmin materiaali, mutta sen kauneus ei ole ikuista, ellei sitä huolla säännöllisesti. Puu vaatii huoltoa ja suojakseen maalia, lakkaa tai öljyä. Kun puuta huoltaa säännöllisesti puutarhakalusteet kestävät kesästä toiseen.

Puu kestää säävaihteluita hyvin niin kauan, kun kosteus ei pääse puun sisälle. Myös liika kuivuus voi olla puulle haitallista.

Valitse mahdollisuuksien mukaan pihakalusteisiin sertifioitua puuta. Sertifiointi takaa, että puu on kaadettu hyvän metsänhoidon kriteerien mukaan.

Polyrottinki

Polyrottinki on mukavuudenhaluisen valinta puutarhakalusteisiin. Polyrottinki on säänkestävä, huoleton materiaali, joka ei tarvitse erityistä huoltoa.

Polyrottinki sopii hyvin niin terassille, pihalle kuin parvekkeellekin.

Metalli

Metallikalusteet ovat kestäviä, niin kauan, kun niitä ei kolhi. Kolhut voivat rikkoa pinnoitteen ja metalli ruostua, ellei kolhua paikata heti.

Metallikalusteet ovat kovia istua, joten metalliset puutarhakalusteet kaipaavat pehmusteita pepun alle. 

Muovi

Muovi on kestävä kalustemateriaali. Jopa niin kestävä, että siitä voi olla vaikeaa päästä eroon. 

Muoviset pihakalusteet kestävät säiden vaihteluja hyvin, joten ne sopivat niin terassille kuin puutarhaankin.

Varo naarmuttamasta muovia, sillä naarmuuntuneeseen pintaan lika tarttuu herkemmin, ja sitä on vaikea saada pois.

Rottinki

Rottinki sopii parhaiten suojaisalle, katetulle terassille. Rottinki ei kestä säiden vaihtelua, mutta pitää kosteasta ulkoilmasta enemmän kuin kuivasta sisäilmasta.

Miten puutarhakalusteet pitäisi huoltaa? Lue ohjeet eri materiaaleille täältä.

Artikkelia päivitetty 6.6.2018 klo 15.26.

Lue myös:

    Uusimmat