Näin valitset autoosi lapsellesi sopivan turvaistuimen – vältä yleisiä virheitä

Kysy liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi. Vastaajana on tällä viikolla Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Kysymys: Miten valita omaan autoon ja omalle lapselle sopiva turvaistuin?

Vastaus: Turvalaitteen valinta, sen kiinnitys ja soveltuvuus omaan autoon, lapsen oikea kiinnittäminen, auton turvallisuus sekä kuljettajan vastuullinen ajotapa ovat keskeisiä elementtejä lapsen kuljettamisessa.

Ennen istuimen hankintaa kannattaa tutustua turvaistuintesteihin, kuten tähän Autoliiton julkaisemaan testiin. Aina ei ole tarpeen ostaa testivoittajaistuinta, vaan erinomaiseen tai hyvään testitulokseen yltäneistä istuimista kannattaa valita omasta mielestä tarkoituksenmukaisin. Testeissä heikon arvosanan saaneet istuimet on syytä unohtaa kokonaan.

Istuimen valinta

Valitun istuimen tulee olla E-hyväksytty ja mielellään myös ns. i-Size –istuin, mikäli autosi on i-Size-yhteensopiva. I-Size on uusi standardi, jonka saamiseksi turvaistuimet läpäisevät myös sivutörmäystestin. I-Size –istuimessa on aina ISOFIX-kiinnitys, jolloin istuimen väärin kiinnittämisen mahdollisuus on pienempi ja myös tyhjänä oleva istuin pysyy autossa kiinni, eikä paiskaudu etupenkeillä istuvien niskaan.

Luonnollisesti istuimen on oltava myös lapselle sopivan kokoinen. I-Size standardin myötä lapsen pituus on sivuuttanut painon istuimen soveltuvuutta arvioitaessa ja alle 15 kuukauden ikäisten lasten pitää matkustaa selkä menosuuntaan. Suosittelen kuitenkin jatkamaan myös tämän jälkeen selkä menosuuntaan kuljettamista – niin kauan kuin se on lapsen koko huomioon ottaen mahdollista. Kun istuin käy pieneksi, on hankittava uusi, kyseiseen elämäntilanteeseen paremmin soveltuva vaihtoehto.

Asianmukaisen lapsen turvalaitteen mukana tulee aina käyttöohje. Tutustu myös autosi käyttöohjekirjaan ja varmista, asettavatko esimerkiksi auton omat turvalaitteet joitain rajoituksia lastenistuinten sijoitteluun tai asentamiseen.

Uskaltaako turvaistuimen ostaa käytettynä?

Lapsiperheiden käytössä olevat varusteet vaihtavat omistajaa nopeasti erilaisten nettimyyntipalstojen ja kirpputorien kautta. Monesti tarjolla on vähän käytettyä ja uudenveroista tavaraa todella edullisesti. Lapsen turvalaitetta en kuitenkaan lähtisi tällä tavoin ostamaan. Käytettynä ventovieraalta hankitun istuimen historiasta ei voi milloinkaan olla täysin varma. Ehjältä näyttävä istuin on saattanut olla kolarissa ja vaurioitua.

Oman perheen tai luotettavan tuttavan käytössä aiemmin ollutta istuinta voi toki hyödyntää. Tällöin on huolehdittava, että istuimen mukana saa alkuperäisen käyttöohjeen. Käyttöohjeeton lasten turvalaite on kuin auto ilman huoltokirjaa – siis epäilyttävä, jonka jättäisin ehdottomasti ostamatta.

Ostopäätöstä tehdessään kannattaa huomioida, että turvaistuimet kehittyvät hurjaa vauhtia ja uudet istuimet ovat lähes poikkeuksetta turvallisempia kuin vanhat. Iän myötä myös istuimen materiaalit, esimerkiksi muoviosat, saattavat haurastua. Eri istuimien maksimikäyttöajat vaihtelevat. Tiedon oman istuimesi maksimikäyttöajasta saat selville maahantuojalta tai jälleenmyyjältä. Istuimen valmistusvuosi selviää käyttöohjeesta tai istuimen rungosta.

Turvaistuimen mahtuminen autoon

Uusi turvaistuin kannattaa hankkia asiantuntevasta liikkeestä, jossa sinulla on mahdollisuus tutustua sen asennukseen ja käyttöön. Sovita istuinta autoon jo ennen ostopäätöksen tekoa. Varmista, että istuin mahtuu autoon ongelmitta ja auton ovi menee kiinni istuimen ollessa kiinnitettynä. Nettikaupasta ostettaessa sovittaminen omaan autoon ei ole mahdollista.

Turvaistuimen paikka on takaistuimella. Kun istuinta sovitetaan autoon, kannattaa kiinnittää huomiota myös etuistuimen asentoon. Moni turvalaite tarvitsee paljon tilaa ja pakottaa näin vetämään etupenkin melko eteen – tietyissä autoissa jopa niin eteen, että etuistuimella matkustaminen on vaikeaa. Tämä asia kannattaa pitää mielessä valittaessa autoa lapsiperheen käyttöön.

Lapsen kiinnitys istuimeen

Hyväkään lapsen turvalaite ei toimi suunnitellulla tavalla, mikäli istuin on kiinnitetty autoon väärin tai lapsi on kiinnitetty istuimeen huolimattomasti. Onkin ehdottoman tärkeää, että kaikki lasta istuimeen laittavat aikuiset perehtyvät sekä istuimen että auton käyttöohjekirjoihin huolellisesti. Istuimessa saattaa olla sellaisia toimintoja, säätöjä, osia tai muita huomioitavia asioita, jotka jäävät ilman käyttöohjekirjaan perehtymistä huomaamatta.

Useassa istuimessa on erillinen muotoiltu pääntuki, jonka tehtävä on estää pienen vauvan pään heiluminen sivusuunnassa. Vastaavasti vauvan pyllyn alla on irrotettava tukityyny, joka loiventaa istuinkulmaa käytettäessä kaukaloa vastasyntyneelle.

Lapsi on kiinnitettävä istuimeen tiukasti istuimen turvavöillä. Liian löysässä olevat vyöt mahdollistavat lapsen putoamisen pois istuimesta onnettomuustilanteessa. Erityisen ongelmallista on vöiden saaminen riittävän kireälle talvella, koska lapsella on päällään usein paksu toppapuku. Ongelma on ratkaistavissa niin sanotun lämpöpussin avulla. Lämpöpussi on usein ostettava turvakaukaloon lisävarusteena. Lämpöpussissa istuimen turvavyöt tulevat pussin sisään. Sen ansiosta lapsi voidaan laittaa istuimeen ilman paksuja toppavaatteita ja saadaan kiristettyä turvavöillä tukevasti istuimeen. Lopuksi lämpöpussi vedetään kiinni, jolloin lapsi pysyy lämpimänä sen sisällä.

Myös istuimen turvavöiden korkeus on säädettävä oikein. Olkahihnojen on tultava selkänojan läpi lapsen hartian tasolta. Liian alhaalla oleva vyö jää lapsen alle ja liian ylhäällä oleva vyö mahdollistaa lapsen luiskahtamisen vyön alta.

Hyvässä turvakaukalossa on myös integroitu aurinkolippa estämässä auringon häikäisyä. Usein näkee samaan tarkoitukseen käytettävän takasivuikkunoihin kiinnitettäviä imukuppiverhoja. Ne saattavat kuitenkin aiheuttaa vaaraa kylkikolaritilanteessa, auton turvaverhojen lauetessa. Näin ominaisuuden integroiminen turvakaukaloon on varsin toimiva idea.

Turvalaitteen käyttöohjekirja neuvoo myös näiden oikean asennuksen ja käytön.

Auton turvallisuus

Tärkeää on muistaa, että myös auton ikä on merkittävä tekijä auton turvallisuutta pohdittaessa. Pääsääntöisesti voidaan todeta, että uudempi auto on lähes aina turvallisempi kuin vastaavankokoinen vanhempi auto. Autoa hankkiessaan kannattaakin tutustua huolella tarjolla oleviin aktiivisiin ja passiivisiin turvavarusteisiin. Esimerkiksi joihinkin autoihin lisävarusteena myytävät takaistuimen sivuturvatyynyt kannattaa priorisoida hierovien etuistuimien edelle.

Turvatekniikan huiman kehityksen valossa kannattaa myös pohtia, kummalla perheen autoista lapsia päivittäin kuljetaan. Valitettavan monessa perheessä, jossa on kaksi autoa, perheen äiti kuljettaa vanhalla ja pienellä kakkosautolla lapsia päiväkotiin. Usein näiden muutaman tonnin kakkosautojen kohdalla pyritään myös säästämään esimerkiksi rengastuksessa. Ihminen ajattelee, että kyllä noilla renkailla vielä pärjää – näin lyhyillä matkoilla. Kyseessä on varsin yleinen, mutta erikoinen ja kohtalokas tapa ajatella.

Vanhemman vastuullinen ajotapa

Uusi ja turvallinenkin auto, jossa lapsi istuu testivoittajaistuimessa asianmukaisesti kiinnitettynä, saattaa olla vaarallinen vastuuttoman kuljettajan käsissä. Kuljettajan olisikin syytä tiedostaa vastuunsa: turvallisella ajotavalla on merkitys paitsi ajamisen välittömään turvallisuuteen – myös lapsen oman liikenneasenteen kehittymiseen.

Valitettavaa on, että vaikka lainsäädännöllä velvoitetaan asianmukaisen lastenistuimen käyttöön, näkee vieläkin silloin tällöin lapsia kuljetettavan ilman minkäänlaista istuinta tai jopa ilman turvavyötä. Tärkeää on muistaa, että lähes mikä tahansa istuin on parempi vaihtoehto kuin ei istuinta ollenkaan.

***

Osaatko peruuttaa perävaunun kanssa? 1:42

Lue myös:

    Uusimmat