Näin tuuli tekee pakkasesta purevamman – katso havainnollistava video: Meteorologi paljastaa omat keinonsa suojautua kylmältä

Tuuli tekee pakkaskeleistä purevamman – meteorologi selittää, missä vaiheessa pakkanen voi tuntua yli 40 asteelta 3:40
Tuuli tekee pakkaskeleistä purevamman – meteorologi selittää, missä vaiheessa pakkanen voi tuntua yli 40 asteelta

Tuuli tekee pakkasesta tällä hetkellä purevamman. Pakkasen vaikutusta kasvattaa käytännössä koko maassa puhalteleva pohjoisviima, kertoi meteorologi Liisa Rintaniemi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Rintaniemen mukaan huomenna pakkanen tuntuu purevimmalta maan itäosissa, jossa on päivälläkin noin 15 asteen pakkaslukemia ja muutaman sekuntimetrin pohjoistuuli.

Viikonlopulle ennustetaan laajalti 10–15 asteen pakkaslukemia koko maahan.

Rintaniemi esitteli lähetyksessä taulukkoa, jossa kuvattiin tuulen vaikutusta pakkasen purevuuteen.

Taulukon perusteella pahimmillaan reipas tuuli voi nostaa pakkasen purevuuden jopa 40 pakkasasteen tienoille, mutta tämä on harvinaista.

– Kireät pakkaset esiintyvät usein tilanteissa, joissa tuuli on tyypillisesti heikko. On paljon yleisempää, että pakkasen purevuustilanteita syntyy matalammissa lukemissa, kuten huomisissa 15 pakkasasteen lukemissa.

Rintaniemen mukaan paleltumisvaara kasvaa huomattavasti siinä vaiheessa, kun pakkasen purevuus on 20 asteen tuntumassa.

– Periaatteessa paleltumistilanne voi syntyä missä tahansa lämpötilassa, jos siinä oleskelee riittävän pitkään. Jos purevuus kiristyy yli 20 pakkasasteen, ihmisen fysiologia ei riitä ja pysy perässä ihon lämmittämisessä.

Katso Liisa Rintaniemen esittelemä purevuustaulukko ja koko haastattelu videolta! Meteorologi paljastaa myös, millä konsteilla hän itse suojautuu kylmältä.

Lue myös:

    Uusimmat