Mainos

Näin tutkit rintasi syövän varalta – lääkäri neuvoo

22:04

Jokaisen naisen kannattaa tutkia rintansa ja kainalonsa kerran kuukaudessa.

– Säännöllisellä tunnustelulla pystyy itse havaitsemaan varhaisvaiheen (rintasyöpä)muutoksia ja hakeutumaan riittävän aikaisessa vaiheessa lääkärin vastaanotolle, syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri, HUS:n Syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson kertoi Hyvää Elämää -lähetyksessä.

Tunne rintasi -verkkosivuilla kerrotaan, että tutkimusten perusteella esimerkiksi 1,5–2 senttimetrin kokoinen paikallinen rintasyöpä ei useimmiten ole vielä lähettänyt etäpesäkkeitä, ja silloin taudin ennuste on hyvä.

Miten rinnat sitten käytännössä tunnustellaan?

– Varsinkin nuorempien naisten kohdalla on tärkeää, että se tehtäisiin aina samassa vaiheessa kuukautiskiertoa – suositus on, että juuri kuukautisten jälkeen.

Rinnat tunnustellaan sormilla, ei kuitenkaan sormenpäillä. Koko rinta tulisi käydä läpi systemaattisesti.

– Ammattilaiset yleensä jakavat rinnan ikään kuin neljään osaan. Jos he löytävät jonkin muutoksen, jonka haluavat seuraavalla kerralla muistaa, niin mielessään he laittavat sen johonkin kohtaan kellotaulua, esimerkiksi kello viiden tai yhdentoista kohdalle.

Tunnustelu tehdään selinmakuulla niin, että toinen käsi on alhaalla ja toinen – tunnusteltavaan rintaan nähden vastakkainen käsi – käy läpi rintaa.

Havainnollistavia ohjeita löydät esimerkiksi Tunne rintasi -verkkosivuilta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.