Näin toimii Israelin Rautakupoli – miljardiluokan ohjusten tuhoajalle jatkuvasti käyttöä

Iran hyökkäsi Israeliin – tältä näytti Israelin, Länsirannan ja Jerusalemin yllä viime yönä 4:24
Israelin, Länsirannan ja Jerusalemin yllä nähtiin aamuyön tunteina taivaalta putoavia kappaleita

Israelin mukaan Iranin viime yönä ampumista ohjuksista ja lennokeista 99 prosenttia olisi ammuttu alas.

Israelissa on jo vuodesta 2011 ollut käytössä Rautakupoli-ilmapuolustusjärjestelmä, joka on suunniteltu torjumaan lyhyen kantaman ohjuksia. 

Tarvetta sille on ollutkin, sillä Israelin alueelle ammutaan erilaisia ohjuksia verrattain säännöllisesti esimerkiksi Gazasta ja Libanonista.

Israel aloitti järjestelmän kehittämisen aluksi yksin vuoden 2006 Libanonin sodan jälkeen. Myöhemmin projektiin tuli mukaan Yhdysvallat, joka on tarjonnut ohjelmaan sekä teknologista osaamistaan että miljardikaupalla dollareitaan.

Projektissa mukana olleen israelilaisen puolustusteollisuusyhtiön Rafaelin mukaan Rautakupoli pysäyttää noin 90 prosenttia ammutuista ohjuksista.

Rautakupoli toimii siten, että ensin tutkajärjestelmä havaitsee kohteen, minkä jälkeen tietokone laskee sen lentoradan. Tämän jälkeen järjestelmä laukaisee torjuntaohjuksia, jos kohde todennäköisesti osuisi rakennetulle tai strategisesti tärkeälle alueelle.

Israelilla on käytössään tiettävästi kymmenkunta Rautakupoli-yksikköä. Jokainen niistä maksaa noin satamiljoonaa dollaria.

Rautakupoli on käytössä myös Yhdysvalloilla.

Rautakupolin lisäksi Israel käyttää myös muita ilmapuolustusjärjestelmiä, kuten Nuolta ballististen ohjusten torjuntaan ja Daavidin linkoa keskimatkan ohjusten torjuntaan.

 

Lue myös:

    Uusimmat