Näin teet lemmikin uudestavuodesta turvallisen

Uusivuosi saattaa antaa aihetta juhlaan ihmisille, mutta lemmikit eivät moisesta juhlasta innostu. Lemmikeille uusivuosi tuo monesti mukanaan epävarmuutta, paniikkia ja pelkoa: monet lemmikit – varsinkin koirat – pelkäävät uudenvuoden ilotulitteita, örisevää juhlakansaa, meteliä ja valojen välkettä. Näillä vinkeillä helpotat lemmikin koti-oloja uudenvuoden paukkeessa.

Uudenvuoden äänekäs juhlinta sekä näkyy että kuuluu: ilotulitukset, juhlahumussa olevat tuntemattomat ihmiset, kova pauke, maan tärinä ja meteli pelottavat monia lemmikkejä – kyseiset äänet kun eivät kuulu herkkien eläinten arkeen.

Ilotulitusrakettien ja muiden räjähteiden kovat äänet ja valonvälähdykset saattavat aiheuttaa lemmikille suurta ahdistusta ja hätää. Pelokkuus saattaa näkyä vapinana, kuolaamisena ja lemmikki saattaa myös laskea alleen. Ahdistus voi jatkua pidempiäkin aikoja, vaikka seuraavaan aamuun herättäisiin hiljaisuudessa. Stressaantunut eläin ei kykene syömään, nukkumaan tai käymään tarpeillaan.

Monet lemmikit – niin koirat, kissat kuin hevosetkin – saattavat säikähtää jo kuudelta alkavaa rakettien pauketta niin pahasti, että ne karkaavat omistajaltaan paniikinsekaisin tuntein. Ennen vuodenvaihdetta olisikin hyvä tarkistaa, että ulkoilevan koiran kaulapanta, hihna ja valjaat ovat ehjät sekä riittävän tiukalla, jottei pelästynyt lemmikki pääse rimpuilemaan niistä irti. Muista, ettei eläinkavereita pidä ottaa missään nimessä mukaan katsomaan ilotulituksia – jos vain mahdollista, vie koira ulos ennen kuutta.

Turvallinen uusivuosi lemmikille – vinkkejä kotiin!

– Jos vain mahdollista, lähtekää koko konkkaronkka maaseudun rauhaan juhlimaan tulevaa vuotta leppoisissa merkeissä.

– Jos lemmikkisi pelkää ilotulitusta, ei sitä saa jättää yksin kotiin oman onnensa nojaan. Jos viettisi vievät juhlahumun pauloihin, hanki lemmikille tuttu ja turvallinen hoitaja, joka viettää koko illan ja yön lemmikin kanssa.

– Sulje ikkunat ja vedä verhot ikkunoiden eteen ilotulituksen aikana, jotta valojen välke ei kantaudu sisälle. Jätä valot päälle.

– Laita soimaan rauhallista musiikkia tai pistä televisio päälle, jotta ilotulituksen äänet vaimenisivat. Musiikin tulee olla rauhoittavaa, ei niinkään hevimörinää tai kiivastahdista jumputusta.

– Äänikammoista lemmikkiä voi valmistaa tulevaan paukkeeseen soittamalla esimerkiksi pelottavia ääniä sisältävää CD-levyä. Eläinlääkäriltä tai hyvin varustetuista lemmikkiliikkeistä voi tilata lemmikin äänikammon hoitoon tarkoitettuja CD-levyjä.

– Käyttäydy itse reippaasti, pelottomasti ja rauhallisesti. Jos sisätiloissa oleva lemmikki vaikuttaa olevan peloissaan, kannattaa pelko jättää huomiotta. Lemmikit aistivat herkästi omistajiensa tunnetilat, joten oma huolestuneisuus ja hätä vain lisäävät lemmikin ahdistusta.

– Lemmikin ympärillä ei myöskään kannata hössöttää, lääppiä ja hääriä, vaan lemmikille tulisi pyrkiä osoittamaan, että kaikki on aivan kuten normaalistikin. Älä palkitse pelokasta lemmikkiä kehuilla ja huomioilla: palkitset muutoin pelkoa. Puhu normaalilla, rauhallisella äänellä lemmikillesi. Jos lemmikki ei vaikuta pelkäävän sydänjuuriaan myöten, voit taputella ja kehua sitä.

– Jotkin lemmikit saavat apua apteekista saatavista feromonivalmisteista. Paukkuarkaa koiraa voi tyynnyttää ja tukea synteettisesti valmistetulla feromonilla. Kissoille on oma turvallisuuden tunnetta tuottava synteettinen feromoninsa, joka tasoittaa ja rauhoittaa kissan liiallista reviirikäyttäytymistä ja stressiä.

– On tärkeää, että lemmikin annetaan turvallisesti paeta pelottavaa tilannetta itse valitsemaansa paikkaan. Anna lemmikin piiloutua rauhassa kaappiin tai vaikkapa sängyn alle, äläkä yritä houkutella tai pakottaa sitä sieltä pois.

– Anna koiralle ja kissalle muuta ajateltavaa: pureskeltava luu tai vaikkapa kissanmintulla täytetty lelu.

– Älä koskaan ole vihainen tai ärtynyt pelokkaalle eläimelle. Tämä vain vahvistaa tunnetta siitä, että pelkoon on syytä.

– Jos omassa asunnossasi juhlistetaan uuttavuotta, varmista että lemmikillä on oma paikka ja rauha, jossa on sen omia leluja ja tavaroita sekä peti. Melutasoa on pidettävä pienemmällä: älkää huutako "Hyvää uuttavuotta!" kurkku suorana tai pitäkö kovaa meteliä. Jos lemmikkisi jos seurallista tyyppiä, kannattaa sille antaa mahdollisuus tutustua ihmisiin, mutta myös halutessaan päästä omaan rauhaan. Muutoin lemmikki kannattaa pitää suljettujen ovien takana, jonne ei muilla tuntemattomilla ja kovaäänisillä sieluilla ole asiaa.

– Jos lemmikki vahingoittaa itseään tai jos pelko ei näytä menevän ohi uudenvuoden jälkeen, käänny eläinlääkärin tai eläinten ongelmakäytösasiantuntijan puoleen.

Turvallista uutta vuotta!


Lue myös:


(MTV LIFESTYLE)

Osittaiset lähteet: Sey.fi, Vetinfo.eu, Verkkosivuapteekki.fi

Lue myös:

    Uusimmat