Näin täyttyy päivittäinen C-vitamiinitarve!

Pian kypsyy runsaaksi ennustettu lakkasato ainakin Etelä-Suomessa. Jo reilu desi näitä marjoja riittää kattamaan päivittäisen C-vitamiinitarpeen.

Metsäntutkimuslaitos Metlan ennusteiden mukaan tämän vuoden lakkasadosta tulee melko runsas. Suomuuraimeksikin kutsutun oranssin marjan satoennuste on nyt monen vuoden tauon jälkeen hyvä. Ensimmäisten kypsien marjojen ennustetaan olevan kypsiä poimittavaksi Etelä-Suomessa heinäkuun puolivälissä – kenties jo aiemminkin. Poimijan on hyvä muistaa, että kypsä lakka irtoaa kannastaan helposti. Raakoja marjoja on turha keräillä, sillä ne eivät jatka kypsymistään poimimisen jälkeen.

Runsaskuituinen C-vitamiinipommi

Lakka on erinomainen C-vitamiinin lähde. Reilu desilitra lakkoja riittää pitämään huolta päivittäisestä C-vitamiinitarpeesta. Lakassa – erityisesti sen siemenöljyssä – on myös jonkin verran E-vitamiinia ja se on luonnonmarjoista runsaskuituisin.

Lakat ovat parhaimmillaan tuoreena, mahdollisimman vähän käsiteltyinä. Lakasta valmistetaan hilloja, mehuja, keittoja ja jälkiruokia. Kaunis ja raikkaanvärinen marja on myös erilaisiin ruokalajeihin sopiva koriste. Kokeile lakkahilloa esimerkiksi leipäjuuston kera.

Lakka säilötään pakastamalla, keittämällä hilloksi tai mehuna. Marja sisältää puolukan tavoin luontaisesti bentsoehappoa, jolloin lakka säilyy survottuna omassa mehussaan viileässä varastoituna.

Kokeile näitä reseptejä:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat