Näin täysikuu vaikuttaa suomalaisiin

Täysikuu, auuu! Utelimme AVAn lukijoilta, miten täysikuu vaikuttaa heihin. Kyselyyn vastasi yli 8 800 kuuhullua lukijaa, joista suurin osa kertoi mollottavan täysikuun vievän heiltä yöunet.

Kysyimme AVAn lukijoilta, miten täysikuu vaikuttaa heihin – vai vaikuttaako mitenkään. Kyselyyn vastasi 8 882 AVAn lukijaa, joista suurin osa, 42 prosenttia, kertoi täysikuun aiheuttavan sen, ettei uni tule silmään. Puolestaan 32 prosenttia oli sitä mieltä, ettei täysikuu ole vaikuttanut mitenkään heidän arkirytmiinsä. 15 prosenttia taas oli varmoja siitä, että täysikuussa täytyy olla taikaa.

Täysikuu vierailee kerran kuussa

Täysikuu on kuun vaihe, jolloin maahan näkyvä kuun pinta on täysin auringon valaisema. Vuoden 2011 täysikuita voi ihailla 10. marraskuuta ja 10. joulukuuta.

Kuu on aina vaikuttanut ihmisten elämänrytmiin. Sen kierron mukaan maanviljelyä on rytmitetty ja suurimmat juhlat juhlittu, unettomat kääntäneet ahdistuneena kylkeään, taikauskoiset tehneet taikojaan. Kuu onkin ikivanha naisellisuuden, äidillisyyden ja hedelmällisyyden symboli, mutta täysikuuta on voitu pitää myös huonona enteenä: täydenkuun aikana on uskottu tapahtuvan enemmän onnettomuuksia, tuhopolttoja ja murhia.

Miten täysikuu vaikuttaa suomalaisiin? Lue vastaukset!

Kuu haluaa huomiosi ja vie unesi

Suurin osa, 42 prosenttia, vastaajista kertoi täysikuun vievän heiltä yöunet. Kuun valon kerrottiin valvottavan ja aiheuttavan levottomuutta – joihinkin täysikuu vaikutti tiedostamattakin. Osa vastaajista kertoi valvovansa jopa aamuneljään saakka – jotkut ryhtyivät jopa leipomaan!

– Äitini opetti minulle ollessani pikkutyttö, että täysikuu vierailee niin harvoin, että se haluaa jakamattoman huomiosi: siksi et saa unta. Jokin siitä on jäänyt minuun kytemään, sillä täysikuun aikaan en koskaan saa unta.

– Aina kun täysikuu mollottaa taivaalla, en saa unta. En, vaikka sen peittäisi pilvet tai sulkisi verhot. Jotain taikavoimaa siinä pitää olla..

– Varsinkin juuri täyttyvä kuu valvottaa. Joka kerta. Monesti vasta seuraavana päivänä tajunnut, että on täysikuu, joten etukäteen en ole psyykannut itseäni valvomaan.

– Joka ikinen kerta täydenkuun lähestyessä huomaan valvoneeni useita öitä ja olevani levoton. Puhuessani unettomuudesta perheelleni kaikilla on ollut sama juttu, johon jo kovin tottuneesti vastaamme 'no ei sitten ihme ettei nukuttanut, nythän on täysikuu'. Heti täydenkuun ohitettua uni taas maistuu:

– Pyörin ja hyörin sängyssä, koitan laskea lampaita ja vaikka mitä, mutta unesta vain ei ole tietoakaan. Lieköhän tämä johtua edes koko kuusta vai mieluumminkin siitä, että kun täysikuun näen möllöttävän taivaalla ja vain psyykkaan itse itseni unettomaksi?! Tiedä sitä sitten...

– En usko kuuhulluuteen, mutta voisiko joku kertoa meidän kissalle, että ei sille kuulle tarvitse maukua kun se on täysi!

Täysikuu – taivaallinen näytös

32 prosenttia vastaajista oli taas sitä mieltä, ettei täysikuu ole vaikuttanut heihin mitenkään: kukaan ei muuttunut ihmissudeksi tai ulvonut kuuta. Tosin suuri osa kuitenkin oli siinä samaa mieltä, että täysikuu on upea ilmestys, kerrassaan kaunista katseltavaa.

– Täysikuu on niin kaunis ja kiehtova, kun lähellä on kirkas tähti tai planeetta näkymä on aivan ihana. Muuta vaikutusta en ole huomannut, vain ihailua taivaalliseen näytökseen!

– Keväällä lisääntyneeseen auringonpaisteeseen reagoin kuin nuutunut kasvi, kuu on vain kylmä heijastus auringosta eikä sillä ole mitään vaikutusta ainakaan minuun

– Enpä vain ole huomannut mitään eroa normaaliin rytmiini. Nukun kuin karhu talviunta.

– En ole huomannut ihmeempää karvojen kasvua, enkä ole herännyt alasti metsän reunasta ulvomassa. Ympärillä olevat ihmiset ärsyttävät yhtä paljon kuin yleensäkin. Tuskinpa täysikuu heidän pöljyystasoon vaikuttaa. Ja jos ei saa unta, niin laittakaa pimennysverho alas.

Taikaa taivaalla

Kuulla on kuitenkin selittämätöntä vetovoimaa, nimittäin vastaajista 15 prosenttia oli sitä mieltä, että täysikuussa täytyy olla jotain taikaa. Täysikuu on romanttinen saaden joskus jopa tanssijalan vipattamaan, runosuonen sykkimään tai enneunia näkemään – jos täysikuu vaikuttaa vuorovesiinkin, miksei se vaikuttaisi ihmiseenkin?

– Miksi sitä muuten jaksaisi tuijottaa? Ja kun sen ympärille muodostuu valokehä, se näyttää portilta jonnekin muualle.

– Rakastan "kylpeä" kuunvalossa. Avaan aina verhot ikkunani edestä ja annan kuun valon kietoa minuun magiaansa nukkuessani.

– Yleensä viikko ennen täysikuuta olo alkaa voimaantua ja virtaa riittää täydelle kuulle saakka, jopa vähän sen ylikin. Myös naisellinen rytmini kulkee kuun kierron mukaan, silloin kun olen tasapainossa. Harva elää nykypäivänä luonnonrytmeissä.

– Kuun rauhallinen viisaus – vuoroveden levottomuus. Ken valvoo... ken lepää.

– En tiedä mikä siinä valossa on mutta se lumoaa ja saa ajatukset kulkemaan omia mystisiä polkujaan.

– Täydenkuun aikaan kirjoitetut rakkauskirjeet ovat voimakkaita ja ne tehoavat.

Energiaa ja kuuhulluutta

Vastaajista viisi prosenttia kertoi olevansa täysikuun aikaan innostunut sekä saavansa inspiraatiota hopeisena hohtavasta kuusta. Kuu antoi heille energiaa.

– Tällä elämänkokemuksella tiedän, että parhaat ideat ja jopa työsuoritukset tulevat täysikuun aikaan. Olen jotenkin viriilimpi, puoliso lohkaisi.

– Saan maailman kaikkeuden rakkausenergiaa paljon lisää.

Neljä prosenttia vastaajista kertoi täysikuun tekevän heistä hermostuneita ja loput kaksi prosenttia oli sitä mieltä, että ihmisistä tulee täysikuun aikaan suorastaan fanaattisia kuuhulluja.

– Minulla on sukulainen, joka "pimahtaa" täysikuun aikaan. Valvoo yöt, alkaa soitella hillittömästi... Jo pitkään ollut sama juttu!

Kuvat; Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja