Näin tärkeää vesi on – juotko sitä todella tarpeeksi?

Puhdas ja raikas vesi on suomalaisille itsestään selvä etuoikeus. Vesi on oiva janonsammuttaja, mutta lisäksi sillä on useita positiivisia terveysvaikutuksia.

Puhdas vesi on etuoikeus, joka ei kuulu läheskään kaikille maailman ihmisille. Maailmassa noin 1,1 miljardia ihmistä joutuu selviämään arjestaan ilman puhdasta vettä, vaikka laskennallisesti maapallolla riittäisi vettä kaikille maailman ihmisille. YK:n arvioiden mukaan vuoteen 2025 mennessä jopa kaksi kolmasosaa maailman väestöstä kärsii vesipulasta.

Maapallon vesivaroista vain noin kolme prosenttia onkin ihmisen hyvinvoinnille välttämätöntä makeaa vettä. Siitä suurin osa on varastoitunut jäätiköihin sekä maa- ja kallioperään. Vain yksi prosentti makeasta vedestä on helposti hyödynnettävissä järvissä, joissa ja tekoaltaissa. Suomessa ollaan hyvässä asemassa, sillä vettä on riittävästi ja se on hyvälaatuista.

Vesi vaikuttaa hyvinvointiin

Vettä voikin suuremmassa mittakaavassa ajatella luksustuotteena, joka edesauttaa hyvinvointia ja terveyttä. Veden terveysvaikutuksista ulkonäköön ei kuitenkaan ole saatu pitäviä tuloksia. Veden puutteen ja nestetasapainon horjumisen on kuitenkin todettu vaikuttavan ihon kuivuuteen ja ryppyisyyteen. Veden riittävä nauttiminen voi vaikuttaa ihon kimmoisuuteen ja puhtauteen.

Myös ruoansulatuksemme tarvitsee vettä, sillä juomamme vesi kuljettaa ravintoaineita ja poistaa kuonaa. Vesi edistää aineenvaihduntaa ja antaa energiaa. Jos olo on luhistunut tai väsynyt, veden nauttiminen auttaa virkistymään.

Varo nestehukkaa

Keho menettää vettä virtsan, hien ja uloshengityksen muodoissa. Jos veden saanti ei täsmää sen menetyksen kanssa, uhkaa nestehukka. Sisäinen kuivuminen tekee olon myös väsyneeksi, mutta se aiheuttaa myös päänsärkyä, väsymystä, huimausta ja ruokahalun puutetta. Jatkuvasta ylimääräisen veden tai kivennäisvesien juomisesta ei kuitenkaan ole hyötyä terveydelle. Se lisää vesimyrkytyksen ja natriumin liiallisen erityksen riskiä, erityisesti raskauden aikana. Nestehukka voi myös vaikuttaa ikävällä tavalla ihon kuntoon; kuivattamalla ja lisäämällä ryppyjä.

Jos elimistö menettää vettä 2–5 prosenttia, työkyky heikkenee merkittävästi. Noin 20 prosentin veden menetys johtaa aikuisella ihmisellä kuolemaan. Pikkulapsille jo 13–16 prosentin veden hukka on hengenvaarallinen.

Yleinen suositus veden juomisesta

Päivittäin on tarpeellista juoda nesteitä, mieluiten vettä 1–1,5 litraa. Määrä riittää lähes kaikille ikäryhmille normaalitilanteessa, imettäviä äitejä lukuun ottamatta. Erityistilanteissa, kuten kuumuudessa tai kuumeen aikana nesteen tarve voi lisääntyä.

Pidä huoli tarpeellisesta nestemäärästä:

Juo aina jotain ruoan kanssa.

Nauti vesipitoisia ruokia, kasviksia ja hedelmiä.

Pidä juomapulloa mukanasi työpöydällä, yöpöydällä ja laukussa.

Juomisessa, kuten aterioinnissakin, on hyvä pitää säännöllinen päivittäinen rytmi. Sokeria tai happoja sisältävät juomat on parasta nauttia aterioiden yhteydessä, jolloin käyttötiheys pysyy kohtuullisena. Aterioiden ja välipalojen välillä suositeltavia juomia ovat vesi, maustamaton kivennäisvesi, kahvi ja tee ilman sokeria.


Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja