Näin Tami lähti ammattilaiseksi Japaniin – sopimustarjous golfkentän lautasliinaan

Juhani Tamminen kertoo torstaina ilmestyneessä Tami – 50 vuotta jääkiekon ammattilaisena –kirjassa, kuinka solmi kesällä 1979 pelaajauransa rahakkaimman ammattilaissopimuksen Japaniin Ruissalon golfkentällä.

29-vuotias Tamminen oli kesäkuun lopulla 1979 pelaamassa Ruissalossa TPS:n joukkuetovereidensa kanssa kierrosta, kun Juhani ”Juuso” Wahlsten lähestyi häntä tuntemattoman japanilaisen herrasmiehen kanssa. Golfklubin terassilla kävi ilmi, että vieras oli herra Kuratomi, joka toimi 1980-luvun Japanin talousbuumin aikana hetken aikaa maailman rikkaimman miehen titteliäkin kantaneen Yoshiaki Tsutsumin edustajana Euroopassa. Tammista Kuratomi lähestyi, koska Tsutsumi halusi omistamaansa Kokudu Keikadun jääkiekkojoukkueeseen seuraavaksi kaudeksi suomalaisen tähtipelaajan.

- Jos hinta on oikea, olen valmis lähtemään, Tamminen kertoo vastanneensa tiedusteluun.

Neuvottelut etenivät nopeasti ja arkkitehti Kuratomi piirsi tarjouksen Ruissalon golfkentän lautasliinaan: kahden vuoden sopimus, ensimmäinen vuosi 60 000 dollaria, toinen vuosi 70 000 dollaria. Tammisella oli vain yksi vastakysymys:

- Mr. Kuratomi, is it gross or net?

Kyse oli Tammisen odotusten mukaisesti nettosummista ja päätös syntyi saman tien. Viralliset sopimuspaperit tulivat lentopostilla viikkoa myöhemmin. Tamminen kertoo kirjassa lyöneensä ensin kättä päälle Kuratomin kanssa ja soittaneensa vasta sen jälkeen vaimolleen Marille. 

- Kysyin häneltä, haittaako jos tämän vuoden mökkikausi jäisi lyhyeksi. Syyn kuultuaan Mari totesi, että ei haittaa, Tamminen muistelee Osku Valtosen toimittamassa kirjassa.

Vajaata kuukautta myöhemmin koko Tammisen perhe oli jo muuttanut Tokioon.

Torstaina ilmestyneen Tami – 50 vuotta jääkiekon ammattilaisena -kirjan on kustantanut Docendo. 

Lue myös:

    Uusimmat