Näin taltutat makeanhimon – lue vinkit!

Haluaisitko oppia kontrolloimaan mielihaluja, joiden takia kaupan karkkihyllyn ohittaminen ilman käteen tarttuvaa suklaalevyä tai työpäivästä selviäminen vailla karkkipussia ei onnistu?

Anna hieman periksi

Syö hieman sitä, mitä himoitset. Valitse esimerkiksi pieni keksi tai täydellinen tummasuklaatryffeli jättikokoisen karkkipatukan sijaan. Nauti sitten jokaisesta suupalasta, hitaasti. Jos suosikkinsa hylkää täysin, saattaa jossain vaiheessa ratketa mussuttamaan entistä isompia annoksia. Pieni nautinto vähentää kieltäytymisen aiheuttamia negatiivisia tunteita. Herkutteluhetkissä kannattaa kuitenkin pitää kiinni 150 kalorin rajasta.

Yhdistele ruoka-aineita

Jos ajatus yhteen keksiin tyytymisestä tuntuu mahdottomalta, kokeile yhdistää himoitsemasi herkku terveelliseen naposteltavaan. Jos esimerkiksi rakastaa suklaata, voi dipata banaania suklaakastikkeeseen. Näin himot tyydyttyvät, mutta saa myös terveellisiä ravintoaineita.

Syö säännöllisesti

Jos aterioiden välit ovat kovin pitkiä, ei ole ihme, että houkutus hiljentää nälkä sokerisilla kaloripommeilla käy suureksi. Muutaman tunnin välein syöminen auttaa pitämään verensokerin tasaisena ja välttämään kontrolloimatonta ahmimista. Runsasproteiinisista ja -kuituisista ruoista, kuten täysjyvätuotteista, on apua.

Riuhtaise kerralla irti

Joidenkin kohdalla toimii se, että luopuu kerralla kaikesta makeasta. Ensimmäiset 48–72 tuntia ovat vaikeita, mutta sen jälkeen totaalikieltäytyjä voi huomata makeanhimon kadonneen. Jotkut kaipaavat herkkuja jatkossakin, mutta tyytyvät vähempään.

Jauha purkkaa

Purukumin pureskelu voi auttaa vähentämään mielihaluja.

Syö hedelmiä

Pidä hedelmiä käden ulottuvilla siltä varalta, että makeanhimo iskee. Ne antavat makua, kuitua sekä ravintoaineita. Osta varastoon myös pähkinöitä, siemeniä sekä kuivattuja hedelmiä.

Poistu houkutusten ääreltä

Kun ajatukset pyörivät kaapin nurkkaan piilotetussa suklaalevyssä, lähde muualle. Kierrä vaikka korttelin ympäri tai vaihda muuten maisemaa, niin saat muuta ajateltavaa.

Palkitse itsesi

Kun on onnistuneesti vältellyt makeaa, voi palkita itsensä isosti tai pienesti haluamallaan tavalla. Pidä mielessä, miksi teet töitä asian eteen.

Suunnittele ruokalistasi

Sekasortoinen ruokavalio ja makeanhimoon lankeaminen johtuu usein suunnitelmallisuuden puutteesta. Keskity syömisiisi ja suunnittele tarkasti, mitä aiot yhden viikon aikana syödä. Kun suunnitelmassa pitäytyy, saattaa huomata, että mielihalut vähenevät.

Mieti, miksi makea houkuttaa

Monet kääntyvät makeisten puoleen stressaantuneina, masentuneina tai vihaisina. Herkut eivät kuitenkaan ole ratkaisu. Mieti, ovatko tunteet osallisina himoissasi, ja miten voisit oikeasti ratkoa ongelmiasi.

Yhdistä eri keinoja

Sokerihimo ei välttämättä taltu vain yhdellä tavalla. Yhtenä viikkona yksi taktiikka voi osoittautua onnistuneeksi, toisena viikkona toinen. Pidä hihassa kasa niksejä, joita kokeilla.

Ole hellä itsellesi

Makeanhimon taltuttaminen voi vaatia aikaa. Älä ole itsellesi liian ankara.

Lähde: Webmd.com

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat