Näin suomalaiset yrittävät huijata vakuutusyhtiöitä

Vakuutus on tärkeä turva siltä varalta, että omaisuudelle tai itselle käy jotain, mutta sitä yritetään usein käyttää väärin.

Vakuutusyhtiö Ifin mukaan yleisimpiä keinoja saada kotivakuutuksesta ylimääräisiä rahoja ovat omaisuuden varkaus ja tuhoutuminen sekä aidon vahingon määrän liioittelu.

Vakuutusyhtiöissä on tuttu ilmiö se, että uusien elektronisten laitteiden mallien tullessa markkinoille vanhoille malleille alkaa tapahtua kaikenlaista. Tilastoissa nämä näkyvät joskus tietyille malleille tapahtuvien sattumusten jopa räjähtävänä kasvuna.

Usein myös lähestyessään elinkaarensa päätepistettä kannettava tietokone putoaa tai muuten rikkoutuu mekaanisesti. Sen päälle saattaa myös kaatua nestettä, joka rikkoo sen sähköisesti.

Ifin mukaan myös koruvarkaudet ovat lisääntyneet. Tapahtumakuvaukset ovat mitä ihmeellisimpiä. Korvauksia haetaan esimerkiksi tarinalla, jonka mukaan monen tuhannen euron arvoinen jykevä panssariketju tarttuu sormihankaan, katkeaa kaulasta ja lentää syvään veteen, kun henkilö korjaa hiuksia pois kaulaltaan.

Ulkomailla korut, kamerat, taulutietokoneet, kannettavat tietokoneet ja muut yksittäiset arvokkaat esineet ovat varkauden kohteina yllättävän usein. Ifin mukaan matkatavaravahingot ovat tyypillisiä erityisesti Välimeren eteläpuolelle suuntautuvilla matkoilla. Usein matkatavarat katoavat lennolla, ja niiden joukossa on joskus jopa useita taulutietokoneita, älypuhelimia, kännyköitä, kannettavia tietokoneita ja koruja, jotka ovat menossa tuliaisiksi. Lisäksi on usein tyypillistä se, että samalla matkalla sairastutaan ja esitetään tuhansien eurojen sairaalalaskut.

Tekaistuja vahinkoja

Autoja varastetaan usein ajonestojärjestelmistä huolimatta, vaikka Ifin mukaan Suomessa on todettu vain muutama ajonestojärjestelmän varma ja muutama mahdollinen järjestelmän ammattimainen ohittaminen. Henkilöt, jotka tekniikan hallitsevat, ovat kiinnostuneita vain arvoautoista, eivät suomalaisilla yleensä käytössä olevista arkipäivän kulkuneuvoista.

Autovakuutushuijausta yritetään myös ujuttamalla ajoneuvolle sattuneita vanhoja vaurioita uuteen vahinkotapahtumaan ja peittämällä vaurioita tekaistulla vahingolla.

Tapaturmavakuutuksen puuttuessa usein esitetään, että tapahtuma on sattunut työmatkalla, jotta kulut voisi laittaa lakisääteisen tapaturmavakuutuksen piiriin. Yksityistapaturmavakuutuksesta korvausta haettaessa tapahtumakuvausta muokataan esimerkiksi pahoinpitelyvamma yksityiseen tapaturmavakuutukseen sopivaksi.

LUE MYÖS:

Leenastiina Simola/Jokakoti

Kuva: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat