Näin suomalaiset oppivat seksin salat!

Tietoa seksistä on saatavilla ehkä enemmän kuin koskaan, mutta edelleen perinteiset tietokanavat ovat luotetuimpia.

Vaikka luonto ajaakin tikanpojan puuhun, on koko ihmiselämä täynnä oppia seksuaalisuudesta. Lääketieteen ja kirurgian tohtori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anneli Kivijärvi muistuttaa, että hellyyden ja läheisyyden oppiminen alkaa jo kotoa. Lapsi aistii hellyyden mallit vanhemmiltaan.

– Lapsi vaistoaa ja näkee, miten kotona annetaan hellyyttä, miten sitä vastaanotetaan, miten vanhemmat koskettavat toisiaan.

Tietolähteenä gynekologit!

Tieto seksistä, ehkäisystä ja sukupuolitaudeista tulee koulusta, vanhemmilta ja kouluterveydenhuollosta. Aikuisiässä naiset turvautuvat edelleen lääkäriin, kun jokin seksiin liittyvä asia askarruttaa mieltä.

– Aikuiset naiset saavat eniten informaatiota gynekologeilta. Monissa tutkimuksissa yksityislääkärit ovat erittäin korkealla, kun selvitetään naisten tietolähteitä, Kivijärvi sanoo.

Netin vertaisryhmät ja naistenlehtien vinkit sekä kysymyspalstat ovat yleisiä tietolähteitä, kuten myös kirjat, elokuvat ja tv-sarjatkin. Nuoret, pojat ja tytötkin, etsivät kiivaimmin tietoa netistä.

– Varsinkin pojat etsivät tietoa netistä, mitä kuuluu tehdä ja mikä on kivaa. Eikä ainoastaan pojat. Jo 12-vuotiaista tytöistä 80 prosenttia on nähnyt aikuisviihdettä netissä.

Seksimyytit eivät kuole koskaan

Tyypillisimpiä kysymyksiä, joita ihmiset esittävät seksistä, ovat omaan seksuaaliseen aktiivisuuteen ja elämäntilanteeseen liittyviä. Esimerkiksi seksi raskauden ja imetyksen aikana kiinnostaa naisia, samoin oma halukkuus askarruttaa.

– Ihmisiä on erilaisia. Ei ole sairas, jos ei harrasta seksiä tai ei jatkuvasti halua. Ei myöskään ole sairas, jos haluaa kovasti. Romanttiseen parisuhteeseen kuitenkin kuuluu seksi.

Tietyt seksiin liittyvät myytit tuntuvat elävän sitkeästi sukupolvelta toiselle, vaikka tietoa olisi kuinka paljon tarjolla. Esimerkiksi myytti, että touhutipasta ei voi tulla raskaaksi, on ihan kukkua.

– Myös sukupuolitautien tarttumisesta elää ihan käsittämättömiä kuvitelmia, että esimerkiksi siistiltä ja tutulta kumppanilta ei voisi saada tautia. Kyllä voi.

Seksipaineet yleistyvät

Kaveripiirissä seksi on mehevä puheenaihe, niin naisten kuin miestenkin keskuudessa. Esimerkiksi neitsyyden menettämiseen voi tulla sosiaalinen paine.

– Tapaan vastaanotollani paljon jopa 26-vuotiaita, jotka eivät ole aloittaneet seksielämää, ja siinä vaiheessa seksipaineita alkaa olla aika paljon.

Miesten seksipaineet liittyvät suorituskykyyn ja oman varustuksen riittävyyteen. Kivijärvi on huomannut hälyttäviä merkkejä siitä, että nykynaiset täräyttävät hyvin ilkeästi ja suoraankin, ettei kumppanin varustus ole riittävä.

– Nuoret naiset eivät ole enää kilttejä. Miehille sanotaan, että sinulla on liian pieni, ei sillä tee mitään, kun ei sitä edes huomaakaan! Tämä ei ole yhtään hyvä suuntaus, hän puuskahtaa.

Mihin katosi karvoitus?

Aikuisviihde ja kulttuurin seksistyminen vaikuttavat ihmisiin väistämättä. Tästä puhuu jo se, että aikuisviihteen kuvastosta tuttu alapääkarvoituksen trimmaaminen on arkipäivää.

– Enää 10 vuoteen Turun alueella suurella osalla naisia ei ole ollut juuri lainkaan karvoja. Mistä tämä trendi olisi lähtenyt, jos ei aikuisviihteestä? Kivijärvi kysyy.

Aikuisviihde on Kivijärven mukaan luonut myös harhaluulon, että anaaliseksi olisi todella yleistä ja kaikki tekisivät sitä koko ajan. Se ei ole uusi keksintö, mutta kiinnostus siihen on kasvanut räjähdysmäisesti.

– Ihmisten seksielämä on kautta aikojen ollut hurjaa ja yksilöllistä. Anaaliseksistä on puhuttu jo 1900-luvun alun rohkeammassa kirjallisuudessa, ja Afrikassa se on vanha tapa ehkäistä raskautta.

MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat