Kommentti: Tulli lätkäisi 60 euron viskipulloon 47,8 euron verot – silti tilaan jatkossakin alkoholini ulkomailta

Kiitos Alkon monopolin ja pienpanimoiden postituskiellon, suomalainen viski- ja olutharrastaja elää etämyynnistä.

Etämyynnin laillisuudesta on – taas – keskusteltu. EU-komissiollekin on kanneltu.

Jotta kokonaisuudesta ei varmasti saisi selvää, kaadetaan maistelulasiin tujaus kansanterveyttä, aimo annos Alkon monopolia, mausteeksi pienpanimoiden asema ja kenties itse asiaakin eli rajat ylittävää alkoholikauppaa.

Harmi vain, että näillä asioilla ei varsinaisesti tai ainakaan välttämättä ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

Virkakoneiston näyttää olevan mahdotonta vastata suoraan ja yksiselitteisesti kysymykseen "onko alkoholin etämyynti laillista?"

Suomen laissa etämyyntiä ei ole kielletty. Ja koska emme asu Franz Kafkan romaanissa, niin se on täten lain silmissä sallittua.

Koko termi "etämyynti" on aika hupsu. Vai onko joku kuullut vaatteiden tai elekroniikan etämyynnistä?

Kolme erilaista veroa

Etämyynti on laillista myös Suomen tullin mukaan. Brexit-Britanniasta tilaamastani viskipullosta nimittäin seurasi kuulusteluiden ja sakkojen sijaan veroja.

Veroja myös riitti. Tulli lätkäisi 60 euron pullon päälle maksettavaa 47,8 euroa. Joku voisi sanoa verotaakan olleen kohtuuton, mutta tiesin pullon todennäköisesti jäävän tullin haaviin, joten savuviskin todelliset kustannukset olivat tiedossani etukäteen.

Pullon hinnan melkein tuplannut verotaakka alkoi kasvaa postikulujen myötä. Pullon siirtyminen Briteistä Helsinkiin maksoi 28 euroa ja myös niistä kuluista maksetaan veroa. 

Juomani meni Tullissa kategoriaan "Viinat, liköörit ja skottiviskit. Ei kuitenkaan rommi ja muut sokeriruo'sta tislatut väkevät alkoholijuomat".

Taxfree-myymälöiden suosiota selittävää alkoholi- ja alkoholijuomaveroa kertyi komeat 21,16 euroa. Jokaisen EU-alueen ulkopuolelta tilanneen vanha tuttu eli arvonlisävero oli tällä kertaa 26,28 euroa. Päälle vielä "eräiden juomapakkausten valmistevero", jota maksettavaksi lankesi sympaattiset 0,35 euroa.

Näin ollen 60 euron (postikuluineen 88€) pullo maksoi minulle yhteensä 135,8 euroa.

Valikoima vie nettikauppoihin

Miksi sitten en vain hakenut kyseistä pulloa Alkosta? Koska sitä ei ole Alkon valikoimassa. Alko myös on, kuten hyvin tiedetään, monopoli, joten jos pullon haluaa kotiin, niin Suomen rajojen sisällä lailliset ostopaikat 60,1 prosenttisille alkoholille ovat vähissä.

Jos Alkolla olisi jonkinlainen laaja tilauspalvelu, niin maksaisin mieluusti siitä ilosta, että joku hoitaa tullimuodollisuudet puolestani.

Koska tälläistä palvelua ei kuitenkaan ole, jää käytännössä kaksi vaihtoehtoa. Joko tilaan pullon kiistellyn etämyynnin kautta tai rajoitan harrastustani. Jokainen jotain harrastava tietää, ettei jälkimmäinen ole vaihtoehto.

Juuri kaltaisilleni viski- ja olutharrastajille etämyynti on harrastuksen monimuotoisuuden kannalta likipitäen elinehto. Jos jotain ei Suomesta saa, tilataan se ulkomailta. Näin toimivat myös vaikkapa muodin ja musiikin harrastajat.

Valtaosa nauttimistani oluista on ostettu ulkomailta. Syy on pitkälti sama kuin tilaamani viskipullon kohdalla. Alko on Suomessa ainoa taho, joka saa pienpanimoiden omien myymälöiden lisäksi kaupata kotiin vietäväksi yli 5,5 prosenttisia oluita.

Makuhermojeni mukaan niin sanotusti kauppavahvuinen tumma stout on liki aina lähinnä vetinen vitsi. Alkon valikoima stouttien suhteen on parantunut, mutta on harrastajan silmin surkea ulkomaisiin nettikauppoihin verrattuna.

Alkon valikoiman alakulosta kertoo jotain se, että syystä tai toisesta edes pitkäripaisen nettikaupasta ei löydy likikään kaikkien suomalaisten pienpanimoiden yli 5,5 prosenttisia oluita. Harrastuksen nimissä matkustettavat kilometrit tulevat vastaan, jos yksittäinen olut pitää hakea Helsinkiin vaikkapa Lappeenrannasta.

Pakko on hyvä motivaatio

Suomessa pienpanimot eivät saa postittaa alkoholia. Koronan myötä lupailtiin väliaikaista etämyyntioikeutta. Idea haudattiin.

Alkoholin tilaaminen ulkomaisista nettikaupoista on kuluttajan kannalta koukuttavan helppoa. Suomeen toimittavia yrityksiä riittää. Sen kun lisää laajasta valikoimasta haluamansa pullot ostoskoriin aivan samalla tavalla kuin missä tahansa muussakin nettikaupassa. Oluet toimitetaan joko suoraan ovelle tai lähipostiin.

Verotkaan eivät koske merkittävää osaa etämyynnistä, sillä eritoten olut- ja viinikauppoja EU-alueella riittää. Täydellistä valikoimaa ei toki missään ole. Siksi tilasinkin tullin huomaan väliaikaisesti jääneen viskipulloni EU:n ulkopuolelta.

En tilaa ulkomailta protestoidakseni Alkon monopolia tai halvempien hintojen takia. Seuraan Alkon valikoimaa viikoittain uutuuksien varalta. Kuukauden erikoiserät ovat askel harrastajaystävällisempään suuntaan.

Tilaan alkoholia ulkomailta, koska harrastajana minulla ei ole muita vaihtoehtoja.

Juttua korjattu 1.3.2021 kello 10.57: Veroja piti maksaa 47,8€, ei 58,65€:a, kuten jutussa sanottiin. Virhe johtui siitä, että tilauksessa alkoholi- ja alkoholijuomaveroa maksettiin virheellisesti litrasta, ei 0,7 litrasta, kuten olisi pitänyt.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja