Näin suomalaiset haluaisivat muuttaa seksielämäänsä

Suomalaiset piristävät seksielämäänsä uusilla asennoilla ja paikoilla sekä eroottisella materiaalilla. Hellyydessä ja huomioimisessa sen sijaan on parantamisen varaa. Studio55.fin tekemään seksikyselyyn vastanneista lähes puolet kaipaa enemmän hellyyttä.

Studio55.fin suuri seksikysely paljastaa tunnepuolen merkitsevän paljon seksielämässä. Lähes puolet 1 000:sta vastanneesta kaipaa lisää hellyyttä ja huomioimista.

– Pitkässä parisuhteessa ihmiset alkavat pitää kumppaniaan helposti itsestäänselvyytenä. Ihmiset ovat tietoisia siitä, että arkipäivään kuuluva hellyys ja toisen huomioiminen on tärkeää, mutta pitkässä suhteessa se voi unohtua, Väestöliiton kliininen seksologi Tarja Sandberg sanoo.

– Tämä osoittaa, että myös miehet kaipaavat yhdyntöjen lisäksi hellyyttä ja huomioimista syttyäkseen seksuaalisesti. Olemme vihdoin pääsemässä pois yhdyntäkeskeisestä ajattelutavasta, jota naisetkin ovat ylläpitäneet ajattelemalla miesten haluavan vain yhdyntää. Erityisesti iän myötä yhdynnän rinnalle nousee muitakin tärkeitä asioita seksissä.

Halu ilmenee eri tavoilla

Aina halut eivät käy parisuhteessa yksiin. Joka neljäs vastanneista toivoo kumppaniltaan enemmän halukkuutta.

Neljäsosa toivoo myös enemmän yhdyntöjä. Toiveet korostuivat etenkin miesten vastauksissa.

– Tämä on ollut näkyvissä jo pitkään. Yhdyntöjen laatu on hyvä, mutta määrään ollaan tyytymättömiä. Miehet valittavat paljon siitä, että naiset eivät enää ilmaise haluavansa heitä. On tärkeää kertoa pitkässäkin suhteessa, että "haluan juuri sinua, olet edelleen seksikäs, haluttava ja miehekäs minun silmissäni".

Jos toinen haluaa selvästi useammin kuin toinen, suhde on vaarassa ajautua syyttelyyn ja riitoihin.

– Kun passiivisempi osapuoli passivoituu lisää, aktiivisempi käy yhä aktiivisemmaksi. Innokkaampi osapuoli tuntee, ettei kumppani enää halua häntä, ja passiivisempi ahdistuu, koska hän tuntee tulevansa painostetuksi.

– Siinä helposti kuvitellaan, että toinen on haluton, vaikka tosiasiassa molemmat tuntevat seksuaalista halua. Se vain ilmenee eri tavalla ja eri rytmissä. Pitää ymmärtää, ettei kumpikaan ole toista parempi, kyse ei ole kilpailusta.

Molempien pitää tulla vastaan

Sandbergin mielestä molemmilla pitää olla mahdollisuus ilmaista omaa seksuaalista tarvettaan oman luonteen ja tahdin mukaisesti ja vastata toisen odotuksiin samalla tavalla.

– Innostuva tarvitsee hieman malttia, toinen taas tilaa syttyäkseen, niin että hän ehtii tajuta, että voisihan tämä sittenkin olla kivaa.

– Kaikissa meissä on omat piirteemme. Toinen on hidas pakkaaja, toinen taas tarkastaa kolmesti, ettei kahvipannu ole jäänyt tulelle. Ne piirteet opitaan hyväksymään parisuhteessa. Miksi se ei toimisi myös seksin osalla?

Hellyyden, halukkuuden ja yhdyntöjen lisäksi vastaajat toivovat kovempaa erektiota, pidempiä yhdyntöjä, vaihtelevia asentoja ja suuseksiä. Myös seksilelut ja kiihottava pukeutuminen kiinnostavat.

Seksiä television sijaan

Moni vastaaja ilmoittaa lisäksi haluavansa lisää kahdenkeskisiä hetkiä.

– Monella on vielä murrosikäisiä lapsia kotona. Silloin voi tuntua, ettei aikaa ole. Kehottaisin kuitenkin miettimään, mihin kaikki aika kuluu. Voisiko esimerkiksi tietokoneen tai television jättää pari kertaa viikossa avaamatta? Suomalaisten seksi kestää keskimäärin 12 minuuttia, joten aikaa luulisi tähän löytyvän.

– Itse en usko viikonloppulomiin, joiden tarkoitus on yksinomaan herättää halut uudestaan. Ensin pitää saada arki sujumaan.

Ei parivuodepakolle

Mutta mitä suomalaiset sitten tekevät seksielämäänsä piristääkseen?

Suosituin piristyskeino on uusien asentojen kokeilu. Lähes 40 prosenttia vastanneista kertoo kokeilleensa uusia asentoja saadakseen makuuhuoneeseen lisää vipinää. Myös uusien paikkojen kokeilu on yleistä.

– Uusi paikka tekee myös uuden asennon. Suomalaisilla on usein niin sanottu parivuodepakko, joka usein hajoaa kesällä, kun lähdetään mökeille ja reissuun. Mökilläkin voi olla parisänky, mutta ainakin se on eri ympäristössä.

Neljännes vastanneista kertoo piristäneensä seksielämäänsä eroottisilla kuvilla, lehdillä tai elokuvilla. Myös seksileluja käyttää joka neljäs.

– On kiva, että eroottista materiaalia käyttää noin moni. Sen ei tarvitse olla suoraa pornoa, se voi olla muutakin.

Noin kolmannes vastaajista sanoo, etteivät he ole piristäneet seksielämäänsä millään tavalla.

– Jos seksi on tuttua ja turvallista, ja se tyydyttää molempia osapuolia, niin mitä sitä turhaan vaihtamaan. Väkisin ei tarvitse keksiä uutta, Sandberg toteaa.

Studio55.fi/Tuuli Lindgren


Kyselyyn osallistui Studio55.fi-sivustolla 6.−12.4.2011 yhteensä 1000 yli 50-vuotiasta vastaajaa.

61 prosenttia heistä oli naisia ja 39 prosenttia miehiä. 53 prosenttia vastaajista oli 55−64-vuotiaita, 28 prosenttia alle 55-vuotiaita, 17 prosenttia 65−74-vuotiaita ja 2 prosenttia yli 75-vuotiaita.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja