Näin suomalainen altistuu säteilylle

Suomalainen saa radioaktiivista säteilyä keskimäärin 3,7 millisievertiä vuodessa, kertoo Säteilyturvakeskus STUK.

Pahimmillaan Tokiossa mitattiin eilen 0,809 mikrosievertin säteilyä tunnissa. Se on kymmenen kertaa vähemmän kuin mitä ihminen saisi hammasröntgenissä tunnissa.

Japanissa säteilylukemat ovat hurjimpia aivan rikkoutuneiden ydinvoimalareaktorien läheisyydessä. Esimerkiksi eilen kerrottiin voimalan työntekijöiden saaneen säteilyä noin 100 millisievertiä. Todennäköisesti annokset ovat vieläkin suurempia, sillä Japanissa ydinvoimalatyöntekijöiden saamaa sallittua säteilyrajaa on nostettu tilapäisesti 250 millisievertiin normaalin 50 millisievertin sijaan.

Säteilyannos kuvaa säteilyn aiheuttamaa terveyshaittaa. Säteilyn aiheuttamia terveyshaittoja on kahdenlaisia, suoria ja satunnaisia. Kun henkilö saa lyhyessä ajassa, esimerkiksi päivässä, hyvin suuren säteilyannoksen, joka tuhoaa soluja, on kyse suorasta säteilyhaitasta. Se voi ilmetä palovammana tai säteilysairautena. Satunnainen säteilyhaitta voi ilmetä jopa vuosikymmenien kuluttua. Esimerkkinä satunnaisesta säteilyhaitasta on syöpä.

Säteilyturvakeskuksen ylilääkäri Wendla Pailen mukaan vuoden 1986 Tshernobylin onnettomuuden jälkeen suomalaiset ovat saaneet vain pienen määrän säteilyä nimenomaan Tshernobylistä johtuen.

- Vuoden 1986 jälkeen kaikkina vuosina yhteensä suomalainen on saanut keskimäärin 2 millisievertiä säteilyä, joka johtuu ainoastaan Tshernobylistä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat