Mainos

Japanista Suomeen palanneet: Koti jäi sinne kaaokseen, mutta sentään olemme hengissä

Tunteet olivat tänään pinnassa Helsinki-Vantaan lentokentälle tänään Japanista palanneiden keskuudessa. Päällimmäisenä useimpien mielessä oli helpotus.

Tokiossa asuva Jorma Kotkajärvi kertoo välttyneensä pahimmalta kaaokselta, mutta tilanne kaupungissa oli kuitenkin jännittynyt.

–Periaatteessa siellä kaikki oli ihan hyvin, mutta perushuolto alkaa pikkuhiljaa tökkiä, kuten se että bensa ja ruoka loppuu, Kotkajärvi toteaa.

Heikki ja Rauni Mielonen palasivat Suomeen Nagoyasta, jossa tilanne oli varsin rauhallinen. Siitä huolimatta he yrittivät palata kotiin jo aikaisemmin.

– Yritimme tulla jo sunnuntaina, mutta lennolle ei mahtunut enää. Tämä oli ihan suunnitelman mukainen lento, jolla palasimme, Heikki Mielonen kertoo.

Mieloset eivät joutuneet pahimman kriisin keskelle, sillä he olivat 500 kilometrin päässä järistyalueilta. Tilanne huolestutti silti.

– Lähinnä se mitä siellä jännitettiin, oli tämä ydinreaktoreiden tilanne, kertoo Rauni Mielonen

Heikki Mielonen moittii sitä, että tietoa tilanteesta paikan päällä oli vaikea saada, jollei käytössä ollut nettiyhteyttä.

– Televisio oli ainoa lähde ja siellä kaikki oli Japaniksi, missään ei ollut edes englanninkielistä tekstiä. Tietysti siellä missä netin näki, pystyi katsomaan Suomen uutisia, hän toteaa.

Japanissa asuva Saara Takahashi kertoo lähdön Suomeen tapahtuneet pikavauhdilla sekavan tilanteen vuoksi.

– Tilanne on aika kaoottinen, vaikka asummekin alueella jossa tilanne ei ollut niin paha. Koti jäi sinne aika kaaokseen, mutta sentään me olemme hengissä.

Takahashin mukaan perheen toi Suomeen nimenomaan pelko säteilyvaarasta. Hän on sitä mieltä, että Japanissa olevat suomalaiset olisi syytä evakuoida maasta.

– Minulla on tuttava, joka tietää paljon ydinvoima-asioista ja hän sanoi, että nyt kannattaa lähteä pois.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.